Роботът da Vinci вече и в София – Болница “Доверие”

Болница "Доверие", СофияДнес в Болница “Доверие”, за първи път в София се направи демонстрация на живо с последно поколение високотехнологичен робот da Vinci Si HD. Това е един съвременене и високотехнологичен метод, който позволява пациентите да изпитват възможно най-малко болка, да бъдат изписани възможно най-бързо след оперативното лечение и разбира се да се върнат към ежедневните си активности във възможно най-кратки срокове.

Робот Болница "Доверие"Официални гости на събитието бяха г-н Борисов – изпълнителен директор на Доверие Обединен Холдинг АД; г-н Димитров – изпълнителен директор на Софарма Трейдинг АД Проф. Константинидис – президент на Източно-Европейското дружество по роботизирана хирургия; Проф. Горчев – член на борда на Европейското Дружество по Роботизирана хирургия; Проф. Томов – новоизбраният ректор на МУ-Плевен; Проф. Панчев, Ръководител на Катедрата по Урология към МУ-София; г-н Таушанов – представител на пациентските организации; представители на медиите.
Робот Болница "Доверие" пресконференцияЗа да илюстрираме значението на събитието, ще споменем че на световната карта на роботизираната хирургия в момента има инсталирани 2140 системи ДаВинчи, от които около 1600 са в Америка.
Целта на Болница Доверие е роботът ДаВинчи да се използва за операции в трите основни хирургични специалности – коремна хирургия, урология и акушерство и гинекология. Тук е мястото да споменен, че в момента най-разпространения рак при мъжете, това е ракът на простатата, в САЩ над 84% от случаите се оперират посредством роботизирана хирургия. Още повече, тази тенденция много ясно се наблюдава и в Европа и Азия, като най-бързо развиващата се и използваща роботизирана хирургия специалност е урологията.

Робот Болница "Доверие" в действиеНе на последно място трябва да споменем и факта, че тази високо-технологична дайност трябваше да навлезе и в България, защото българските пациенти заслужават, още повече, че десета точка от Европейската Харта на Правата на Пациентите, гласи че “Всички пациенти имат право на иновации”.
Преимуществата на роботизираната са следните:
-Липса на постоперативна болка
-Минимален болничен престой
-Бързо въстановяване и връщане към пълноценен живот в най-кратки срокове
-Висока степен на безопасност
-Най-висока прецизност при отпрепариране на тъканите, контрол на кървенето дори и при най-малките съдове, прецизен хирургичен шев.
-Постигане на максимален козметичен ефект – липса на белези с изключение на мястото на въвеждане на инструментите на робота, който са с големина 1 см.
-Постигане на максимално добро качество на живот

За да демонстрираме качествата на робота, Ви представяме кратък видео-клип, заснето по време на роботизирана операция. Ясно се вижда своботата на движени е на ръцете на робота и хирургът, който ги контролира от разстояние, чрез контролната конзола.

За допълнителна информация за предимствата на роботизираната хирургия, можете да разгледате следните статии по темата.

Автор на статията: Д-р Васил Василев – уролог
Университетска болница “Александровска, Клиника по Урология, София

e-mail: Dr.Vassilev@urology.bg

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал