Простатата алармира, но телевизорът не я лекува!

prostatata-alarmira-234x225Мъжете на Балканите се изживяват като мачовци и не ходят на лекар за проблеми с половата система, казва урологът д-р Васил Василев.

Едно от най-често срещаните заболявания на простатата е доброкачественото й уголемяване – доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). То се изразява в увеличаване на простатата, която започва да притиска пикочния канал и се създава неудобството при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплакванията, съпровождащи заболяването. Честото ставане на мъжете нощем, неудобството при излизането навън, ако се наложи да се ползва тоалетна – тези и още други неудобства на практика за цялото семейство се дължат именно на това заболяване. Това състояние се среща при мъжете на средна и в напреднала възраст. Дължи се на разрастване на доброкачествени клетки в простатната жлеза. Почти 60% от мъжете в България, които страдат от уголемена простата, предпочитат да чакат последния момент преди да отидат на лекар. Над 2/3 от тях опитват самолечение, което се оказва безуспешно. Около 30% от пациентите са с много тежки симптоми, сочат данните от неотдавнашно проучване.

 

– Д-р Василев, от медиите, както и от разговори помежду си вероятно всеки мъж знае що е ДПХ, но според статистиката малцина отиват на лекар своевременно. Защо?

– Една от причините е в здравната система. За да може да се консултира с уролог, пациентът първо трябва да вземе направление от личния лекар, който все няма достатъчно талони за съответния месец. От друга страна, българинът, който се изживява като мачо и не обича много да споделя проблемите с простатата си. Изобщо балканците нямат навик да ходят на лекар, когато имат проблеми с половата система. Много често съм имал пациенти 70-75 г. за пръв път идват на преглед и вече имат тежки усложнения от ДПХ.

– Българското урологично дружество започна от този година Национална кампания за мъжко здраве под наслов „Отиди на преглед“, която е продължение на първата много успешна серия от срещи със същото име през 2012 и 2013 г. Тогава бяха проведени повече от 100 образователни лекции на уролози и лични лекари пред граждани в различни населени места в страната, а т.г. предстоят 80 срещи. Предишната кампания промени ли нагласите на българския мъж?

– Дали е благодарение на кампанията или на популяризирането на проблема, в което имат участие и медиите, смятам, че макар и много бавно има напредък и мъжете по-често посещават урологичните кабинети. Разбира се, не е това, което бихме желали и това, което е обичайна практика в Германия и други западноевропейски страни.

Друг проблем, а може би и най-сериозният, е самолечението. Най-често в основата му е рекламата по различни медии, която обикновено заблуждаващо твърди, че „това лекарство лекува и всички проблеми на простатата, и еректилна дисфункция“ и пр., внушава, че пациентът трябва да го взема редовно, а като най-голямо удобство се изтъква това, че лекарството може да се купи без рецепта… Вземат цяровете, „предписани“ от телевизионната реклама, проблемът се задълбочава, идват на лекар и казват: „Абе, докторе, вземам това лекарство, а не се оправям“…Някои от тези хранителни добавки може и да помогнат и пациентът да почувства за известно време облекчение. Но в повечето случаи това е още по-лошо, защото това облекчение маскира истинския проблем. Човекът си казва „Е, вече всичко е наред“, а в това време болестта напредва. А освен от ДПХ, оплакванията могат да се дължат и на рак на простатата, като симптомите на двете болести са много сходни. Затова прегледът е от основно значение и той не може да бъде заместен от никакви хранителни добавки или лекарства, вземани без консултация с лекар. Точно това искаме да обясним на мъжете по време на предстоящите близо 80 срещи.

– На колко време трябва да се ходи на такъв преглед?

– По препоръки на европейската и на американската асоциации по урология от 2013 г., всеки мъж след 50-годишна възраст трябва веднъж годишно да ходи на преглед на простатата при специалист уролог. Прегледът в комбинация с ехографията и изследване на простатно специфичния антиген (PSA). Това е протеин, произвеждан от простатната жлеза и повишените му нива свидетелстват за увеличена простата, възпаление на простатата или за рак. У нас в момента НЗОК поема стойността на това изследване веднъж на 2 години, а ако не е по каса, струва между 15 и 20 лв. Само по този начин може навреме да бъде диагностициран ракът на простатната жлеза (РПЖ), който вече е най-честият рак при мъжете.

– Каква е причината за това?

– От една страна е увеличената продължителност на живота, а от друга – по-добрата диагностика. РПЖ е характерен за мъже над 50-60 г. Имали сме случай на РПЖ при 30-годишен, но това е казуистика.

Заболяването е коварно, защото се маскира зад обичайните проблеми с простатата на мъжете над 50-55 г. – тънката струя урина, често ставане нощем до тоалетна, изпускане на урина, чувство за недоизпразване на пикочния мехур. Тези признаци ги има и при ДПХ, което е характерно за възрастните мъже. Причината е, че след 35-40 г. простатата започва да нараства и с времето този неин обем причинява въпросния дискомфорт. Доброкачественото разрастване на простата не крие пряка опасност за пациента. Но, за да сме сигурни дали става въпрос за това състояние или за злокачествен тумор, трябва да се направи преглед.

– Предотвратимо ли е заболяването?

– ДПХ е необратим процес. Но той може да бъде забавен значително и пациентът да бъде облекчен.

– Как се постига това?

– Има няколко групи медикаменти. Едните отпускат мускулатурата на простатата и действат бързо. Техният ефект продължава докато се приемат. Щом спре приемът им, до дни оплакванията се появяват отново. Това са алфа-блокерите. Другата група медикаменти инхибират (спират) ефекта на тестостерона – основният причинител на ДПХ. По този начин с около 10 до 15% се намалява обемът на простатата. Това са 5-алфа редуктазните инхибитори.

Последната група лекарства, която е и най-актуалната, представлява комбинация от споменатите два типа като съчетават ползите от бързия ефект на алфа-блокерите и бавното, но продължително действие на 5-алфа редуктазните инхибитори. Медицинската наука вече е доказала, че тази комбинация намалява рисковете от усложненията, свързани с ДПХ, както и нуждата от оперативно лечение.

Източник: Рrostata.blog.bg

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал