Гъбични инфекции по кожата

 

Какво представляват гъбичните инфекции на кожата?

Гъбичната инфекция на кожата (тинеа) засяга гладката кожа, косата и ноктите. Гъбичките са навсякъде – почва, вода, въздух, животни. Те се намират и върху човешката кожа без да причиняват заболяване.

Гъбичките се хранят от един белтък, който се намира в кожата, ноктите и косата, наречен кератин. При подходящи условия (топлина, влага, понижен имунитет, използване на антибиотици през устата за дълъг период от време), които нарушават естествения баланс на кожата, гъбичките се рамножават и предизвикват появата на заболяване.

Кратка характеристика и придружаващи оплаквания

Повърхностните гъбични инфекции на кожата имат разнообразна изява в зависимост от засегната област, а също така и в зависимост от причинителя.

Тинеа/микоза по гладката кожа на тялото: в областта на тялото се появяват кръгли или овални лезии, които в самото началото са малки червени петна. Те постепенно нарастват на големина и оформят пръстени с червени залющени ръбове, а в центърa на изменението сякаш започва процес на оздравяване. Сърбежът е често съпътстващо оплакване.

 

 

Тинеа в областта на главата: по-често засяга децата. Оформят се кръгли поленца без окосмяване, сякаш косата е била подстригана много късо в близост до скалпа. Силно заразна форма на гъбична инфеция.

 

Гъбични инфеции (тинеа) в областта на брадата: гъбична инфекция, наподобяваща тази в областта на скалпа. Гъбичката засяга космения фоликул и околната кожа. Най-честата форма на тинеа на брадата е дълбока инфекция, която се характеризира с образуването на червени възли в областта на лицето, от които изтича гной. Могат да се образуват тунели в кожата до съседни области. По-рядко се среща по-повърхностният и лек вариант на инфекцията. Лечението се състои в приемане на лекарство през устата. Кремовете и лосионите могат да са недостатъчно ефективни сами по себе си.

 

Тинеа в ингвиналните гънки: наличие на червеникави и залющени области, ясно отграничени от околната здрава кожа. Разполагат се в областта на сгъвката на бедрата и седалището. Придружават се от сърбеж.

 

Тинеа на ходилата: предизвиква силен сърбеж, зачервяване и залющване на стъпалата като обривът преминава и по външната страна на стъпалата – тип „мокасина”.

често се среща в областта на долните крайници. Съпътства се от сърбеж, мацерация (кожата изглежда бяла и влажна, сякаш е била накисната във вода за дълъг период от време). В областта на ръцете се среща при хора, които често си мият ръцете във връзка с професията им.

Тинеа между пръстите:

 • Онихомикоза (гъбички по ноктите): съществуват различни варианти. Напр.: отлепяне на свободния ръб на нокътя, задебеляване, бели петна по повърхността на ноктите, деформация. Когато се засегне кожата около нокътя тогава се касае за паронихия. При това състояние кожата около нокътя се възпалява, става зачервена, подува се и боли. Това възпаление променя растежа на самия нокът.

 

 • Кандида инфекции: причинява се от дрождите от рода Candida (най-често Candida albicans). Образуват се червени и влажни петна, които постепенно се разширяват на площ. Формират и се т.нар. сателитни лезии, които представляват червеникави петънца в близост с изходните промени. Може да има белезникав налеп в засегнатите области.
 • Разноцветен лишей: при него има светли петънца покрити с фини люспички, които се виждат по-лесно при разтягане на кожата. Засяга най-вече кожата в тези области, в които има засилена мастна секреция (гърди, гръб, врат, скалп). Не е заразен.

Лечение

Хигиенните навици са важни за предотвратяване възникването на гъбични инфекции като цяло. Ето няколко съвета за профилактика:

 • Винаги подсушавайте добре кожата след баня особено в областта на гънките и между пръстите на краката
 • Избягвайте продължителният престой с влажни дрехи.
 • Избягвайте продължителния контакт с вода и сапун.
 • Не изполвайте чужди лични вещи (дрехи, обувки, гребени, кърпи, шапки).
 • Не ходете боси по влажни настилки.
 • Обръщайте внимание на кожата на домашните любимци. Промени свързани с липсата на окосмяване и/или лющене трябва да бъдат преценени от ветеринар.
 • Избягвайте контакт с почва без да използвате ръкавици.
 • Избягвайте, до колкото е възможно, продължителното носене на затворени обувки.
 • Избягвайте дрехи, които са тесни  и претоплят. Материалите, от които са направени, е за предпочитане да не са синтетични. Най-хигиеничен е памукът.

 

Лечението на вече възникнало заболяване зависи от вида гъбична инфекция и трябва да бъде назначено от дерматолог. Избягвайте употребата на лекарства, препоръчани Ви от приятели, защото тяхната употреба може да промени обрива и да затрудни поставянето на правилна диагноза.

Терапията с локални средства под формата на кремове, лосиони, гелове, лакове и други, е в зависимост от тежестта на инфекцията.

Лечението на тези състояния е винаги продължително и отнема между 30 и 60 дни. Не прекратявайте терапията при отзвучаване на оплакванията, защото гъбичката, която се намира в по-дълбоките слоеве на кожата може да се размножи отново. Следвайте инструкциите на Вашия дерматолог (вж. тук).

Гъбичните инфекции на ноктите са още по-упорити и за тяхното излекуване понякога са необоходими и повече от 12 месеца. Упоритостта е от ключово значение за излекуването.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал