Десет най-разпространени мита за целулита

Въпреки че между 80-90% от жените в Европа и САЩ имат целулит в различна степен, често срещано явление е много от тях да се самообвиняват за това състояние. За съжаление това чувство за вина много често се създава и поддържа от техните близки ( съпрузи, приятели, роднини).
“Не си във форма и имаш целулит, защото не се упражняваш достатъчно.”

“Надебеляла си, затова имаш целулит. Само дебелите жени имат целулит, нали така?”

“Нищо не може да се направи. Майка ти и  баба ти имаха целулит, обречена си!”

Независимо с каква информация разполагате, трябва да разберете, че е много трудно жените, които живеят в индустриализирания свят, да не развият целулит, особено ако имат известна генетична предразположеност в съчетание с определени фактори, които подпомагат изявата на това състояние.

Ето кои са десетте най-разпространени мита за целулита. 
1. Мъжете нямат целулит. Вярвате или не, около 10 % от мъжете имат целулит.

2. Трябва да сте с наднормено тегло, за да имате целулит. Всъщност, много често слабите жени имат по-изразен целулит от дебелите.
3. Упражненията премахват целулита. Това твърдение е невярно. Целулитът представлява малки мастни натрупвания, които изпъкват под повърхността на кожата, придавайки характерния вид на „портокалова” кожа. Когато се упражнявате, е трудно да изгаряте мазнините, които са натрупани точно в тези проблемни области. Единствено кожата може да изглежда по-гладка поради стягане на мускулатурата под нея.

4. Липосукцията е ефективна терапия. Липосукцията не е с доказана ефективност в борбата с целулита. Тя е по-подходяща за премахване на мастни натрупвания, които са разположени по-дълбоко в сравнение с тези при целулита. Има литературни данни, които посочват, че липосукцията влошава целулита.
5. Кремовете ефективно третират целулита. Има няколко причини, поради които кремовете не могат да се справят с целулита. Повечето кремове третират един от компонентите на целулита- обикновено това са мастните натрупвания. Много малко от тях са насочени към проблемите, свързани с кръвообръщението и съединителната тъкан, които имат основна роля за формирането на този козметичен проблем. Нито един от кремовете не може да се справи с трапчинките по кожата.

6. Диетата ще излекува целулита. Диетата не може да премахне целулита. Подходящият начин на хранене може да предотврати появата на целулит, но веднъж появил се той трудно може да бъде отстранен чрез този способ. До известна степен е възможно да се спре прогресията му, но не и да настъпи пълно обратно развитие.
7. Тенът маскира целулита. Тенът прави свтетлата кожа по-тъмна, но целулитът си остава видим. Жени със средизомноморски произход, както и чернокожите жени също имат целулит. На кратко, твърдението, че тенът маскира целулита е абсурдно.
8.”Бричовете” са симптом на целулита. „Бричовете” НЕ са показател за наличието на целулит. Много жени имат „бричове” без каквито и да било признаци за целулит. В западната култура „бричовете” се считат за непривлекателни, но в други култури това не е така.
9. Целулитът е наследствен. При определени условия женското тяло е склонно към образуването на целулит. Ако тези условия не са изпълнени не се развива целулит. С други думи дори да имате генетично предразположение към това състояние, не сте задължително обречени да го развиете. Съществуват наблюдения върху еднояйчни близнаци, които показват наличието на целулит при едната близначка и почти никакъв- при другата.
10. Целулитът не може да бъде премахнат. Въпреки твърденията на много от пластичните хирурзи и дерматолози това не е съвсем вярно.

Мезотерапията може да отстрани целулита в рамките на 10-15 сесии, когато бива изпълнявана от опитен лекар. Трапчинките могат да бъдат отстранени чрез т.нар субцизия (вж. Терапия на целулит). Възможно е комбинирането на гореспоменатите методи за постигане на по-добър ефект.

Би било добре преди да вземете окончателно решение как да се справите с проблема да се консултирате с дерматолог/пластичен хирург, както и самите вие да потърсите информация по въпроса. Изборът трябва да е базиран на факти.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал