Трябва ли да се плашим от повишения туморен маркер за простатата ПСА?

Рака на простатата е най-честото раково заболяване при мъжете. Той има бавно и подмолно развитие, без наличие на специфични отплаквания, което го прави и много коварен. Това е основната причина за активното му търсене сред мъжете над 50 години, чрез ежегодни прегледи при уролог и изследване на т. нар. Простатно специфичен антиген, наричан още туморен маркер за простатата.

В интернет има огромно количество информация по този въпрос, но най-ситезирано и разбираемо обяснение открихме в статията на Д-р Васил Василев – специалист уролог, публикувана в Българския Урологичен Портал.

Простатно специфичният антиген е протеинова молекула, изградена от 8 амино-киселини, която се произвежда единствено и само от простатаните клетки, като взема участие в състава на еякулата. При някои състояния, тази молекула може да излезе от простатата и да навлезе в кръвта, където да бъде измерена, чрез проста кръвна проба.

Според Д-р Василев повишаването на туморния маркер за простатата PSA, в никакъв случай не означава задължително рак, тъй като има и други болести на мъжката полова система, които могат да го предизвикат повишеното му навлизане в кръвта – например увеличената простата, простатит или полов акт например. В тази връзка, използването на термина туморен маркер не е съвсем правилно, защото ПСА е специфичен за простатата, а не за рака на простатата.

Но така или иначе, PSA се явява много полезен инструмен, защото ранното му покачване над 4 ng/ml, често е единствения начин да се заподозре наличие на рак и всяко подозрение трябва да се уточни чрез преглед при уролог включващ допълнително ехография и ректално туширане на простатата. Ако при прегледа подозрението се потвърди, би следвало да се направи биопсия на простата, която доказва или изключва наличието на уролог.

„Въпреки, че ПСА не е 100% сигурен маркер, все пак благодарение на него са спасени милоини животи и ежегодното му изследване при възрастните мъже е важна част от профилактиката и ранното откриване на рака на простатата“, казва Д-р Василев.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал