Терапевтични възможности в борбата с целулита

Съществуват множество методи за борба с целулита, което показва, че все още не е открито решение за третиране на този козметичен проблем.
Физичните/механичните терапевтични методи включват пневматичен масаж, масажи които стимулират лимфния дренаж, терапия  чрез загряване, ултразвук, радиочестотна терапия, магнитна терапия, електрическа стимулация и т.нар. EndermologieTM и PhotomologyTM терапия.  За жалост не съществуват солидни научни доказателства в подкрепа на ефективността на тези методи.

Друг подход на третиране е чрез употребата на медикаменти, които влияят на мастната тъкан. В тази група спадат множество лекарства, някои от които са: метилксантини (кофеин  и теобромин), пентоксифилин, бета-агонисти и адреналин, алфа-антагонисти, аминокиселини, гинко билоба, рутин и др. Тези медикаменти могат да бъдат приемани  през устата или да бъдат приложени локално, в проблемната зона ( под формата на крем, гел или инжекционно).
Липосукцията и диетата не са достатъчно ефективни методи за премахване на целулита.

Здравословният и балансиран начин на  хранене и физическите упражнения могат да предотвратят появата на целулит или до известна степен да намалят съществуващия такъв.

Предотратяване появата на целулит

Хранителният режим трябва да включва много плодове и зеленчуци, фибри и ограничаване приема на животински мазнини. Редовното физическо натоварване и поддържането на теглото в рамките на здравословните граници също предотвратява възникването на целулита. Оказва се, че начинът на обличане също има отношение към това състояние. Добре е да се избягват дрехи и бельо, които притискат и по този начин намаляват кръвообръщението и лимфния дренаж в съответните области.

Терапевтични възможности

Ако сте се опитали да се справите с целулита чрез диета и упражнения, но все още „портокаловата” кожа ви кара да се чувствате зле, на пазара има множество опции, кото предлагат решение на този въпрос. За жалост тяхната ефективност не е доказана и може да ви коства много финансови средства.

Smart Lipo (Лазерна липолиза). Класическата липосукция намалява локализираните мастни натрупвания, което води до предположението, че по този начин се намалава видимо и целулита. В действителност, този метод може да влоши проблема, създавайки повече хлътнали участъци по повърхността на кожата и увреждайки съединителната тъкан, която служи за опорен апарат на кожата. При лазерната липолиза към традиционната липосукция се добавя и въздействието на лазерната светлина като последната спомага за стягането на кожата, намалявайки видомостта на целулита. Този метод е сравнително нов и няма достатъчно дългосрочни проучвания относно неговата ефективност и безопасност.

Терапия чрез акустични вълни. Акустичните вълни се прилагат външно като целта е те да разрушат съединителната тъкан, която води до появата на трапчинки по кожната повърхност. Тази терапия е сходна с т.нар. екстракорпорална литотрипсия, при която се прилагат акустични вълни с цел разбиване на бъбречни камъни. Резултатите изглеждат обещаващи, въпреки че методът е сравнително нов и няма дългосрочни проучвания относно ефективността му.

Хирургична терапия, субцизия. За целта се използва V-образен режещ инструмент, който се движи под кожата и прерязва онези снопове съединителна тъкан, които са отговорни за формирането на трапчинки по кожната повърхност. Това е единствената антицелулитна процедура, която е показала дългосрочни положителни резултати. От друга страна, това е и една инвазивна процедура в борбата с целулита, не е широко разпространена, няма достатъчно клинични проучвания в нейна подкрепа и не е подходяща за всички пациенти, както и за всички области, засегнати от целулит. Медицинското название на тази процедура е субцизия и до момента се използва при терапията на някои белези, причинени от акне. (вж. Акне).

Лифтинг  на долната половина на торса. Излишната кожа в областта на долната част на корема, бедрата и задните части се отстранява, а останалата част се повдига, с цел изглаждане и стягане на кожата в гореспоменатите области. Тази процедура в действителност не отстранява целулита, но в значителна степен намалява видимостта му. Тази процедура е най-инвазивната и е свързан с най-голям риск от появата на усложнения, вкл. и формирането на белези.

Графтинг на мазнини (Автоложен пренос на мазнини/Инжектиране на мазнини). Кой би помислил, че мазнините могат да бъдат използвани в борбата с целулита? Каква ирония!

Какво представлява графтингът на мазнини? Чрез липосукция се взима от собствените  мазнини на пациента, след което те се инжектират в хлътналите области, което води до изглаждане на повърхността на кожата. Този метод до известна степен е ефективен, но има опасност инжектираните мастните клетки да умрат или да бъдат разградени от организма, което го прави сравнително не достатъчно дълготраен.

Преживяемостта на пренесените мастни клетки е в пряка зависимост от уменията на хирурга. Питайте вашия лекар колко такива процедури е извършил/а.

Терапевтични методи с временен ефект

EndermologieTM –Тази терапия предлага комбинацията между ролков масаж и вакуум. Целта на този вид масаж е да премахне задръжката на течност в засегната област, да разруши упоритите мастни натрупвания и да разтегне съединителнотъканните влакна. Освен това, се счита, че този дълбок масаж може да доведе до стимулиране на фибробластите и образуването на повече колаген, като ефектът е по-гладка и опъната кожа. Според компанията разработила и патентовала този метод, много пациенти са доволни от резултата. За поддържането на резултата е небоходимо продължаване на терапията за неопределен срок от време.

Velasmooth. Това устройство използва гореспоменатата технология в комбинация с инфрачервена сетлина и радиочестота.

На сайта на производителите може да прочетете, че този тип третиране прави кожата да изглежда по-гладка и стегната (по- малко видим целулит) като в допълнение се оформя и контура на тялото (загуба на см в обиколката), подобрява циркулацията и облекчава болки в мускулите. Проведени са няколко малки проучвания, които показват умерено подобрение на състоянието на участниците. Необоходимо е да се проведат още изледвания и да се проследят дългосрочните ефекти.

PhotomologyTM . Най- новият уред (SmoothShapes) в борбата с целулита използва технологията PhotomologyTM , която представлява EndermologieTM в комбинация с лазерна светлина. С помощта на лазерната светлина, която прониква в мастните клетки, се втечняват мазнините, което подпомага по- лесното им отсраняване. Тъй като това е един сравнително нов метод е небоходимо да се проведат множество клинични проучвания, които да потвърдят или отхвърлят неговата ефективност.

Консултирайте се с вашия дерматолог/пластичен хирург за повече информация относно терапията на целулита.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал