Проблем с лекарствата за трансплантирани пациенти

Доставката на някои животоподдържащи лекарства за бъбречно-трансплантирани пациенти се оказа проблемна. Днес те се оплакаха, че не са успели да си получат лекарствата, въпреки уверението на здравното министерство, че проблеми няма да има.

Става дума за преходния период, през който някои лекарства вече трябва да се осигуряват не от здравното министерство, а от касата. Въпреки опитите да се предотвратят проблемите, недоразуменията са налице.

Самите болни настояваха лекарствата им да минат към касата. Само така няма да зависят от тромавите процедури на здравното министерство и няма да им се налага да пътуват всеки месец, за лекарства. Надяваха се, обаче, да не се налага да изстрадат този преход.

Става въпрос за медикамент, който подтиска имунната система – т.нар. имуносупресори, които са абсолютно необходими, за да не отхвърли присадения орган. За да минат към здравната каса, обаче, трябва да се направят нови изследвания за протоколи на 500 човека.

От здравното министерство пък уверяват, че са осигурили достатъчно лекарства, докато всички преминат към касата.

Надя Димитрова – нач.- отдел „Лекарствена политика“, МЗ: – За Александровска болница сме направили справка и всички продукти, всички имуносупресори има налични в момента се отпускат на пациенти, които не са им готови документите.

От Алексансдровска болница пък настояват, че от един месец са предупредили министерството, че имуносупресорите са изчерпани.

Подобни проблеми с уверения „има-няма“ срещат и онкоболни пациенти с хормонални препарати. От касата пък уверяват, че за по-голямата част от пациентите, преходът е завършил успешно.

Източник: БНТ

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал