Премахване на татуировки

Хората експериментират с рисунките по тялото от древни времена. В настоящият момент повече от 20 – 30 милиона души в цял свят над 18 години имат татуировки.  Счита се, че 50 % от тях желаят да ги премахнат в рамките на 10 години след това. Татуировките определено влияят върху възприемането ни на даден човек, а също така могат да бъдат пречка при заемане на определена длъжност. Независимо от причините, поради които бихте искали да премахнете татуировка или перманентен грим, най-важното е, че вече е създадена подходящата за това технология.

По принцип инжектираният в средния слой на кожата (дерма) пигмент, е перманентен, т.е. не изчезва сам. Части от пигмента може да се открият в близко разположените лимфни възли през целия живот. Пигментните частици са твърде големи и постоянни за да може да бъдат отсранени по естествен начин чрез растежа и излющването на горния слой на кожата.

Златен стандард за премахване на татуировки, перманентен грим и някои видове пигментации, са т.нар. Q-switch лазери. Притежават определена дължина на вълната, която е активна срещу пигменти с определен цвят, основно черно, тъмносиньо, сиво, зелено и в някои случаи червено.Те излъчват много мощни и ултракъси импулси (наносекунда = една милиардна от секундата), които разбиват пигментните частици на още по-малки без да се уврежда околната кожа. Клетките на имунната система улавят тези частици и постепенно ги елиминират в рамките на няколко седмици след процедура. Поради тази причина следващо третиране се прави след около 6-8 седмици и няколко процедури са необходими за максимално премахване на пигмента.

При по-старите методи за премахване на татуировки (дермоабразио, химични пилинги, инжектиране на различни субстанции) вероятността от образуване на белези е значително по-голяма, тъй като има засягане и на околната кожа.

Друго основно приложение на този тип лазери е за премахване на перманентен грим. Перманентният грим е приоритет основно на жените, които искат да подчертаят определени черти на лицето, както и да си спестят време при ежедневното гримиране. Макар че повечето дами остават доволни след такава манипулация, при някои резултатите съвсем не са така добри и впечатляващи. Понякога изборът на цвят се оказава неподходящ за тена на лицето, нерядко контурите са неправилни и несиметрични, в някои случаи перманентният грим придава по-изморен вид на лицето. Единствената реална, ефективна и същевременно безопасна възможност за премахване на перманентният грим, са Q-switch лазерите. Трябва да се има предвид обаче, че по-светлите цветове трудно се поддават на обработка дори и при повече процедури.

След процедура за премахване на татуировка или перманентен грим обикновено се образува повърхностна коричка за няколко дни, която след това отпада. Самото избледняване на пигмента в някои случаи може да отнеме и няколко месеца.

Интересен фактор, който има значение за резултатите от такава лазерна процедура, е тютюнопушенето. Препоръчително е да спрете или намалите пушенето няколко седмици преди лазерната обработка, тъй като цигарите свиват капилярите и се натоварва допълнително имунната система. Това от своя страна забавя възстановяването и може да се отрази на ефекта.

За съжаление времето не винаги е благосклонно към нас и по-често пигментациите се разполагат по най-изложените участъци, трудни за прикриване от облеклото.

За щастие голяма част от тях могат да бъдат премахвани с такъв тип лазери.

TattoStar Effect R на немската фирма Asclepion позволява обработка на всички части на тялото, бързо, ефективно и прецизно с минимален дискомфорт. Произведените в Германия лазерни апарати многократно са доказали в целия свят своето високо качество и сигурност.

 

 

Материала е подготвен от специалистите на Клиника Дерма Вита

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал