По ноктите може да се прецени здравословното състояние на организма.

Знаете ли, че ноктите могат да са огледало на здравето ни? Наличието на промяна в повърхността на нокътната плочка или в оцветяването й могат да са сигнал за вътрешно заболяване. Проблеми свързани със сърцето, черния или белия дроб биха могли да се отразят на ноктите.

Бледи нокти

Бледите или бели нокти (на дерматологичен език – левконихия) понякога са свързани с процеса на стареене. Също така те могат да са знак за следните сериозни заболявания:

  • Анемия
  • Застойна сърдечна недостатъчност
  • Чернодробно заболяване
  • Недохранване/ хранителен дефицит/ тежка диета

Бели нокти

Ако ноктите са предимно бели на цвят, но с наличие на по-тъмен ръб, това може да бъде индикатор за чернодробно заболяване, като хепатит.

Жълти нокти

Най-честата причина за пожълтяване на ноктите е гъбичната инфекция. Със задълбочаване на инфекцията, нокътната плочка може да задебелее и да стане ронлива. В редки случаи жълтите нокти могат да са симптом на заболяване на щитовидната жлеза, белия дроб, диабет или псориазис.

Синкави нокти

Нокти със синкав оттенък могат да са симптом на недостиг на кислород. Такъв недостиг може да е в резултат на инфекциозно заболяване на белите дробове (пневмония). При диабет понякога ноктите имат синкава оцветка в основата си.

Вълнообразна нокътна повърхност

Ако по повърхността на нокътната плочка се забелязват хлътвания или тя има вълнообразен релеф това може да е ранен симпом на псориазис или артрит. Често нокътната плочка променя цвета си, а под нея се забелязват червеникаво-кафеникави петна. При 10 % от пациентите псориазисът започва от ноктите.

Начупени и нацепени нокти

Сухите, чупливи нокти, които често се напукват и нацепват могат да бъдат свързани с наличието на заболяване на щитовидната жлеза. Ако тези промени са съпроводени с пожълтяване, тогава по-вероятно е да се касае за гъбична инфекция.

Зачервяване и подуване на кожата около ноктите

Тази промяна говори за наличието на инфекция. Заболявания на съединителната тъкан, напр.: лупус, също могат да се проявят със зачервяване и оток на кожата около ноктите.

Тъмни линии под нокътната плочка

Тъмни до черни на цвят линии под нокътя трябва задължително и веднага да бъдат консултирани от дерматолог. Те могат да бъдат резултат от поява на невус (бенка) в зоната на растеж на ноктите. Понякога те са в резултат на меланом, най-опасният кожен рак.

Гризане на ноктите

Стар навик или знак за повишено безпокойство.Т.нар. обсесивно компулсивно разстройство може да се прояви с гризане на ноктите.

Ноктите са само част от пъзела

Промените в ноктите съпровождат множество състояния, но много рядко са първи техен признак. Много пъти тези промени са безобидни- не всеки човек с бял цвят на ноктите има хепатит.

Консултирайте се с дерматолог ако имате притеснения относно състоянието на Вашите нокти.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал