Отстраняване на бенки

Бенките най-често се появяват при млади хора, преди 40 годишна възраст. В зависимост от тяхната локализация те могат да се появят незабелязано и да не причиняват проблеми или могат да бъдат едно неудобство чрез непрекъснатото триене от дрехи и бижута. Бенките могат да бъдат и причина за сериозни здравословни проблеми. Много кожни тумори и най-вече меланома, могат да се развият върху съществуващи бенки.

Ако имате бенка която отговаря на някой от следващите признаци – промяна в първоначалния размер и вид, неправилни очертания, асиметрична, кървене, неравномерна пигментация или други признаци които й придават необичаен вид е много важно да се прегледате при лекр с опит в диагностиката и лечението на бенки и кожен рак.

Не всички атипични бенки са предракови, но те по-често се израждат злокачествено спрямо обикновените бенки. Ако опасните бенки се открият и диагностицират рано, те могат да бъдат окончателно отстранени оперативно. Вие може да пожелаете отстраняване и на обикноввени бенки, особено тези които се търкат от дрехите или пречат при бръснене. Изпъкналите бенки също могат да се отстранят за подобряване на външния ви вид.

Ако искате да отстраните някоя ваша бенка, следващата информация ще ви запознае най-общо как става това. За по-подробна информация е желателно да се консултирате с вашия дерматолог, който има добри познания и опит при осъществяването на тази процедура.

Каква е ползата от  хирургичното отстраняване на бенки?

Ако вашият лекар прецени, че бенката ви е рискова и потенциално канцерогенна, препоръчително е нейното отстраняване. Много важно е да следвате съветите на вашия лекар, ако той ви предложи отстраняване на бенката. По този начин ще се премахне  опосността от злокачествено израждане на потенциално канцерогенните кожни клетки.е

Отстраняването на обикновените бенки може да доведе до по-добър вид на кожата, по-гладка, чиста и с намален риск от дразнене.

Как се осъществява терапията?

По време на първото посещение е желателно да обсъдите с вашия лекар какви промени бихте искали да постигнете във външния си вид. Той ще ви разясни всичките възможни варианти, които са подходящи за вас, същността на отделните процедури, рисковете които крият, вида на обезболяване, както и цената.

Вашият лекар ще ви разпита подробно и ще се информира относно общото ви здраве, след което ще прегледа бенките ви. Желателно е бенките да бъдат фотографирани, след което лекаря ще ви даде инструкция как да се подготвите за процедурата. Запознаването с детайлите на различните терапевтични възможности, рисковете и ползите при всяка от тях, е верния път при взимането на правилно решение. Вижте въпросите по-долу, които може да зададете на вашия доктор.

За бенките, които изглеждат предракови, лекарят обикновенно изисква допълнително изследване което се състои във взимане на биопсия, малко парченце кожа и последващо хистологично изследване. Биопсията се прави със специален инструмент – пънч, но може да се направи и със скалпел или ножица. Взетото парченце тъкан се изпраща в патохистологична лаборатория, където се изследва.

Ако хистологичният резултат покаже че бенката е безобидна, доктора може да отстрани останалата част от нея чрез плоско отстраняване или изрязване. Плоското отстраняване се състои в премахване на изпъкналата част на бенката до нивото на кожната повърхност. Тази техника се прилага при пациенти, които имат бенки, дразнещи се от дрехите или от движението на тялото. Макар и рядко, при тази техника се наблюдава отново израстване на бенката от останали, неотстранени невусни клетки. Това може да стане през следващите няколко години. Друга странична реакция е възвръщането само на пигмента в полето на отстранената бенка, което остава като тъмно петно.

Техниката чрез изрязване може да се прилага и при доброккачествени и при рискови бенки, като при потенциално рисковите тя е определено за предпочитане. Нарича се още елиптична ексцизия, защото бенката, както и част от околната и подлежаща тъкан се изрязват овално или под формата на елипса. Цялата бенка се отстранява, частта над и под нивото на кожата. Използват се различни способи за спиране на кървенето, както и за по-бързо заздравяване на раната. Ако се използва острие, оперативния дефект се затваря с шев, а ако се използа лазер, това не се налага. След процедурата се поставя превръзка.

Колко време отнема?

Отстраняването на бенката трае различно дълго в зависимост от размера и избраната техника. Плоското пренахване обикновенно отнема около 20 минути.

Къде се извършва?

Премахването на бенки може да се извърши в кабинета на лекаря или в операционна, като това зависи от вашите предпочитания, както и от възможностите на вашия лекар. Най-често процедурата се прави под местна анестезия. Ако отстранявате множество бенки наведнъж, или процедурата се очаква да продължи по-дълго, може да се приложи обща анестезия или интравенозна премедикация. След манипулацията ще може да се приберете вкъщи веднага и да се наслаждавате на комфорта на вашия дом.

Ако обаче имате други медицински проблеми или операцията е протекла под обща анестезия, може да се наложи да прекарате нощта в болницата под наблюдението на медицинския екип.

Болезнено ли е?

Повечето лекари използват местна анестезия за намаляване на болката и дискомфорта. Не трябва да усещате болка по време на процедурата. Когато се използва лазер, не се налага предварително обезболяване, защото се усеща само леко изтръпване.

Обяснете на вашия доктор какъв праг на болково възприятие имате, за да може да се избере най-подходящото за вас обезболяване, което ще ви осигури нужния комфорт по време на процедурата.

Какво да се очаква след това?

Усещането на болка е твърде различно и много зависи от избрания метод. На мястото на отстранената бенка се образува коричка, която пада след 1-2 седмици. Зачервяването на околната кожа преминава за 2-4 седмици.

Непосредствено след процедурата вие трябва да избягвате мокренето, къпането и всякакави дейности, които увеличават овлажняванто на третирната зона. Ако внимателно следвате инструкциите на вашия лекар, ще предотвратите всякакви възможни компликации, както и забавянето на оздравителния процес.

Нанасянето на фотопротективен крем върху третирания участък намалява риска от постоперативна хиперпигментация. Повечето белези избледняват след време.

Идеалният кандидат:

Подходящите кандидати за премахване на бенки, най-общо отговаря на следните критерии:

 • Притежават светла кожа
 • Запознати са подробно с процедурата
 • В добро физическо и психическо здраве
 • Желаещи да подобрят външния си вид и/ или комфорт
 • С реални очаквания от процедурата
 • Които не употребяват марихуана или анаболни стероиди
 • Който не употребяват алкохол

Гореспоменатите  са само част от критериите, които ще обсъдите с вашия лекар при взимане на решението дали дадената процедура е подходуща или не за вас. Попитайте вашият лекар дали е убеден, че вие сте идеалния кандидат.

Още важна информация

Редовната употреба на фотопротектор дори в облачни дни, както и ограниченото излагане на слънце, могат да намалят риска от развитието на рак на кожата и особено на меланом.

Хората които са  със светла кожа, трудно правят тен и лесно изгарят на слънце са изложени на по-висок риск от развитието на меланом. Тези хора се нуждаят от специални грижи за своята кожа, както и често проверяване за рискови бенки. При установяване на някакви промени, е необходимо незабавна консултация с лекар-дерматолог. Пациенти, които имат голям брой бенки също са с повишен риск от  развитие на меланом.

Рискове:

Рисковете, свързани с отсраняването на бенки, са минимални. Когато се прила плоското отстраняване, съществува риск от рецидив на бенката, въпреки че това се наблюдава много рядко. При елиптичната ексцизия маже да се получат лоши белези, особено при млади хора. Ако се стигне до такъв проблем, той може да се премахне чрез методите на естетичната хирургия.

Цена:

Цената на процедурата варира в широки граници и зависи от избраната техника, от лекаря, от локализацията и големината на бенката, от консумативите, от наема на операционната, ако се използва такава. Вашият лекар ще ви информира предварително както за цената, така и за начина на плащане.

Трябва да попитате вашият лекар дали цената на операцията може да бъде покрита от вашата медицинска застраховка.

Направете си сметка дали отделената сума ще наруши месечния ви бюджет.

Избор на лекар:

Много важен е избора на лекар, специализиран в извършването на тази процедура, с достатъчно познания и опит. Съберете подробна информация за дерматолозите във вашия район, както и кой от тях извършва оперативна дейност.

Въпроси към вашия лекар:

 • Желаният от мен резултат постижим и реален ли е?
 • Имам ли други бенки по моето тяло, които трябва да се изследват или премахнат?
 • Има ли друга терапевтична възможност, с която да се запозная.
 • Колко време трае процедурата?
 • Какъв вид обезболяване ще бъде приложено?
 • Каква е цената?
 • Какъв е опита на лекаря, от колко време практикува, колко често е правил това през последната година?
 • Какъв е процента на пациентите,  получили сериозни усложнения?
 • Ще направите ли корекция, ако не се получи очаквания реезултат и ако такава бъде направена, ще се наложи ли допълнително заплащане?
 • Помолете да ви бъдат показани снимки “преди и след” на пациенти правили същата процедура  през последната година.
 • Възможно ли е да видите процедурата на живо или на видеоматериал преди да вземете окончателно решение
 • Какво да очаквате след процедурата, по отношение на болка, прием на медикаменти, ограничаване на обичайната физическа активност.

Бъдете сигурен, че ще:

 • Предупредите вашият доктор ако имате алергия към медикаменти, храни или фактори от околната среда.
 • Съобщите на вашия доктор всички лекарства които приемате.
 • Следвате всичките указания, които ви дава вашия доктор.

Информацията в този сайт има за цел да ви въведе в процедурата и не трябва да се използва като причина за вземане на решение дали дадена процедура да бъде осъществена при вас, нито като гаранция за получени резултати. Най-добрия начин да установите дали дадена процедура е подходяща за вас е да се консултирате с квалифициран специалист, който да определи подходящите възможности приложими във вашия случай.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал