Мезотерапия и мезолифт

Мезотерапията е метод, при който чрез многократни убождания в средния слой на кожата (дермата) се въвеждат различни вещества – витамини, минерали, аминокиселини, хомеопатични или лекарствени средства, хиалуронова киселина. Техниката на инжектиране може да включва използването на специално устройство наподобяващо пистолет, при който се регулира дълбочината, силата и количеството на впръскания продукт, или чрез спринцовки със специално пригодени за целта тънки и много къси игли.

Този метод има две основни предназначения:

  1. Повлияване на целулита – състояние което се среща при 90% от жените след пубертетна възраст, независимо дали са слаби или с наднормено тегло.
  2. Мезолифт – третиране кожата на лицето за подобряване на тургора, контура и общия вид.

Целулитът или дерматомиолипосклероза, се проявява клинично в зърнисто – неравен вид на кожата и най-често ангажира бедрата и ханша. Мезотерапията има за цел да редуцира или елиминира целулита, да премахне ограничени мастни натрупвания, да повиши еластичността и вискозитета на кожата чрез подобряване на кръвообращението и лимфния дренаж в третираната зона, както и разтваряне  и елиминираане на мастните натрупвания.  Правят се 4 процедури през седмица, като целият терапевтичен курс включва 3 – 4 сеанса годишно. Най-честите локализации за апликация са бедрата, ханша, корема, мишниците и кожата под долната челюст.

Едновременното приложение на антицелулитни масажи, подходящи физически упражнения както и здравословен хранителен режим, подобряват ефективността на метода.

При пациенти с тънка и нежна кожа при убожданията могат да се образуват кръвонасядания под формата на синини, които преминават за няколко дни. Те могат да бъдат отлично прикрити с помощта на медицински коригиращ грим.

Мезолифт

С възрастта кожата на лицето става по-тънка, по-отпусната, образуват се фини или по-дълбоки бръчки, появяват се пигментации и разширени кръвоносни съдове. Всичко това се дължи на два основни процеса – биологично стареене и фотостареене на кожата.

При мезолифта чрез многократни убождания в кожата се инжектират различни вещества – витамини, антиоксиданти или чиста хиалуронова киселина. Резултатът е уплътняване, подобряване еластичността и вида на кожата кожата, изглаждане на фините бръчки. Кожата на лицето изглежда по-млада и по-свежа. Необходими са 3 – 4 сеанса на година, като този метод е подходящ при жени след 30 годишна възраст. Убожданията могат да предизвикат лек дискомфорт или слаба болка, като за целта може да се приложи локална анастезия (обезболяване) под формата на крем. На мястото на убождането се образува лека подутина, която  изчезва напълно в рамките на 24 часа. Непосредствено след процедурата може да се нанесе лек корективен грим за маскиране на зачервяването или синините на видимите места на убождане.

Мезолифтът може да се комбинира с други процедури за постигането на максимален резултат. Такива са химически пилинг, инжектиране на ботулинов токсин, фотоподмладяване в точно определена последователност. Всички тези процедури могат да бъдат назначени и извършени от лекари-дерматолози според конкретните нужди на пациента. Това гарантира както сигурност за здравето на  пациента, така и сигурност по отношение на желания резултат.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал