Лазерно разбиване на големи камъни в пикочния мехур

Камъните в пикочния мехур не са рядкост и се срещат най-често при мъже с увеличена простата, която създава препядствие пред урината на изхода на пикочния мехур. Това е причината урината да престоявя по-дълго в него, което улеснява утаяването на солите разтворени в нея. Камъните нарастват бавно, в продължение на години, като могад да достигнат и много големи размери 5-6 и повече сантиметра.
Симпромите най-често са свързани с уриниранети – чести и императивни позиви, тънка струя, болка при уриниране, кръв в урината и др.
Лечението на камъните в пикочния мехур дълго време е било оперативно – изобщо това е една от първите хирургични операции извършвани от човечеството, датираща още от времето на Хипократ.
През последните години се разработиха нови и модерни методи, които позволяват безкръвно разбиване на камъните. Благодарение на лазерите, сега можем да проникнем в пикочния мехур и да разбием камъка на ситно парченца.
В тази връзка Ви представяме демонстративен видео-клип на безкръвни леченуе на огромен камък с размер повече от 10 см. На клипа Д-р Васил Василев, уролог с голям опит в разбиването на пикочни камъни, извършва лазерно разбиване на камъка, като използва изобретената от него техника „Inside-out„:

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал