Какво е хидронефроза?

Какво е хидронефроза?

Хидронефрозата произлиза от гръцки и съдържа корените на две думи – hydro – вода и nephros – бъбрек. Представлява състояние, при което образуваната в бъбрека урина не може не може да излезе от него и се задържа в кухинната му система. Ако не се лекува, този застой на урина, може да увреди бъбрека и да има трайни последици за здравето на човека.

Важно е да отбележим, че хидронфрозата сама по себе си не е болест, а състояние. Много заболявания могат да запушат отделителната система, но тук ще се спрем на най-честата причина, а именно камъните в бъбреците.

Хидронефроза

За да изясним по-ясно процеса първо ще се спрем на малко анатомия. Образуваната в бъбрека урина се събира в неговото легенче, откъдето продължава по уретера и за да се складира в пикочния мехур. Уретерът представлява тясна тръбичка, която има три нормални, анатомични стеснения. Първото е в началото – малко след излизането от бъбрека, второто е в средната част и третото – преди влизането на уретера в пикочния мехур. Това са най-тесните места в отделителната система и ако бъбречния камък успее да премине през тях то той се елиминира спонтанно чрез урината. Ако, обаче това не се случи, камъкът остава в уретера, което води до рязък стоп в нормалното изтичане на урината – хидронефроза.

 

Бъбречна колика

Когато конкремента се “заклещи” в уретера се развива силно болезнена и драматична клинична картина. Бъбрека от една страна продължава да отделя урина със същите темпове, но тъй като тя няма къде да отиде, започва да раздува легенчето и чашките. Това води до разтягане на бъбречната капсула, която е силно инервирана. Появява се изключително силна болка. Това е картината на бъбречната колика. Описвана като една от най-силните болки, тя има коликообразен характер като започва от кръста и лумбалната област и достига до слабините. Често се съчетава с гадене и повръщане. [dt_button size=“link“ animation=“none“ icon=““ icon_align=“left“ color=““ link=“http://www.urology.bg/bubrechna-kriza-lechenie-bolka/“ target_blank=“true“]Научете още за бъбречната колика![/dt_button]

 

Лечение на хидронефрозата

Хидронефрозата представлява спешно състояние не само поради силната болка с която е съпроводена, но и заради опасноста за здравето на бъбрека и целият организъм.

Лечението на хидронефрозата често се състои в отстраняването на причината за настъпването й.

Медикаментозно лечение

Медикаменточното лечение има за цел да отпусне мускулатурата на уртера и да намали болката. Нарича се медикаментозна експулсивна терапия (МЕТ). Това е първа линия на лечение на хидронефрозата като директно се цели отстраняване на причината. Според различни проучвания до 70 – 85% от бъбречните колики се лекуват именно така. Подходящо е за камъни с диаметър до около 5-6 мм.

Лазерно разбиване на камъка

През последните години лазерът и лазерното разбиване се наложи като златен стандарт в лечението на камъните в уретера. Представлява минимално инвазивно лечение, при което се използва специален инструмент наречен уретероскоп, снабден с тънка тръба с камера и източник на светлина. Чрез него се вкарва специално лазерно влакно, което раздробява камъка до много малки фрагменти, които се елиминиат по естествен път. Често още на следващия ден пациента си е вкъщи – оздравял. [dt_button size=“link“ animation=“none“ icon=““ icon_align=“left“ color=““ link=“http://www.urology.bg/razbivane-kamuni-laser/“ target_blank=“true“]Още за лазерното разбиване на камъни[/dt_button]

Лечение на хидронефрозата без премахване на причината

Когато медикаментозната терапия е неуспешна и лазерното лечение е невъзмоно да се проведе по някаква причина се налага отбременяването на бъбрека и осигуряване на нормален ток на урината в кратки срокове.

Поставяне на стент тип “дабъл джей”. Името идва заради двата му края, които са извити подобно на латинската буква “J”. Представлява тънка тръбичка, която се поставя през пикочния мехур в уретера и достига до бъбрека, като заобикаля камъка. Закрепва се благодарение на двата си извити края, които пречат на тръбата да се размества. Този вид лечение осигуряват нормално оттичане на урината докато се планува лечение за отстраняване на камъка.

Перкутанна нефростома

Когато не може да се постави стент по някаква причина, а се налага отбременяване на бъбрека се прибягва до поставяне на тръбичка през кожата в бъбрека. След възстановяването на нормално оттичане на урината тръбата се премахва.

 

Какво става ако не се лекува хидронефрозата

Това е чест въпрос, който задават пациентите. Хидронефрозата е опасна за здравето на бъбрека и на целия организъм. В началото болката е много силна, непоносима, коликообразна. С напредване на състоянието болката става по-тъпа като се описва все повече като тежест. Това се дължи на естествения процес на притъпяване на болката от главния мозък, от една страна, и на намаляване на количеството на отделената от бъбрека урина. Едно от изискванията за нормално образуване на урина е наличието на намаляващо налягане по хода на бъбречното легенче и уретера. Когато това се наруши и бъбрека се запуши започва и намаляване на количеството отделена урина. На практика бъбрека спира да работи. Ако това състояние се излекува бързо бъбрека се възстаноява напълно. Ако лечението се забави бъбрека постепенно губи паренхима си като накрая може да остане само капсулата и органа да заприлича на “торба” пълна с урина. Това е крайния етап на хидронфрозата, когато не се пристъпи към лечение. Когато се достигне до такъв етап единственото лечение е премахването на целия бъбрек.

Стадии на хидронефрозата

Не тряба да забравяме и възпалението, което е дори по-често, защото когато се получи застой на урината, това създава подходяща среда за развитие на бактерии. Бъбрека се изпълва с гной и се разива т.нар пионефроза ( пиос от лат. означава гной). Това е спешно състояние застрашаващо живота и изисква незабавно лечение.

lazerno-razbivane-banner

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал