Защо е важен прегледа на простатата?

През последните години простатата се превърна във все по-често коментирана тема, както в медиите, така и в интернет, които буквално ни заливат с информация за болестите и рисковете, които крие този “мистичен” орган. За съжаление не всяка информация в медиите и интернет не винаги е достатъчно изчерпателна или достоверна и не трябва задължително да се приема за чиста монета. Все по-често в ежедневната практика попадаме на пациенти, които са погрешно информирани,  подведени, а понякога дори и излишно стресирани от “грозящ” ги рак на простатата или еректилни проблеми, следствие подобен източник на знания.  А в действителност, когато “простатата ни алармира”, това в никакъв случай не означава автоматично нито рак на простатата, нито край на секлуалната ни кариера.

Простатата е жлеза, част от мъжката полова система, която секретира т.нар. простатен секрет, който по време на еякулация се смесва със сперматозоидите и секрета от семенните мехурчета, за да образува спермата. Въпреки, че е част от половата система, простатата няма отношение  нито към ерекцията, нито към възможносттта за извършване на полов акт, който е напълно възможен и при пациенти с отстранена или оперирана простата.

uvelichena-prostataКато почти всеки друг орган в тялото, така и простатата претърпява възрастови промени. След 35-40 годишна възраст, следствие на мъжките полови хормони, простатата постепенно започва да нараства. Тук е важно да отбележим, че това разрастване няма нищо общо с рака на простатата и е напълно доброкачествено, от където произлиза и медициското му наименование – Доброкачествена Простатна Хиперплазия или накратко ДПХ. С напредването на възрастта, това състояние се наблюдава все по-често и практически засяга около 50% от мъжете на 60 години и повече от 80 % при мъжете над 90 години. Наблягаме на думата състояние, защото би било несериозно да определим повечето възрастни мъже като болни. ДПХ има бавно развитие (в продължение на години), като в началото, разрастването е слабо и не се усеща, но в един момент (обикновено около 60-65 г.) мъжете вече започват да усещат увеличената простата и се появяват първите симптоми свързани с уринирането:

  • слаба струя, понякога дори изтичаща на капки
  • чувство за недоизпразване на пикочния мехур
  • усилия и напъване при уриниране
  • често уриниране, особено нощем
  • неочаквани и непреодолими позиви за уриниране
  • неволно изпускане на урина
  • За съжаление, все още не разполагаме с медикаменти

(Проверете сами дали имате оплаквания от простатата)

Все още не разполагаме с медикаменти, които да излекуват простата и да намалят размерите и до първоначалните. Актуалното медикаментозно лечение цели облекчаване на симптомите и забавяне на растежа на жлезата, което може да намали риска или въобще да не се стегне до оперативно лечение. (Научете още за ДПХ и лечението и)

За съжаление, въпреки лечението, при някои пациенти сиптомите прогресират и може да се стигне до различни усложнения (като камъни в пикочния мехур, трудно и дори невъзможно спонтанно уриниране, кръв в урината и др.), които вече налагат някакъв тип оперативно лечение – трансуретрално (наричано още безкръвно), при което може да се използват лазери, ток и плазма или класическата отворена опреация. Целта на опреативното лечение, било то безкръвно или класическо е да се отстрани разрастналата се простатна тъкан, която притиска уретрата и затруднява уринирането.

Другата голяма болест, която засяга простатата на възрастните мъже е рака на простатата. През последните години той се превърна в най-честият рак при мъжете. Както вече казахме той няма нищо общо с доброкачествено увеличената простатата и това са две различни заболявания, които обаче не се изключват взаимно. Точно обратното, обикновено пациентите, при които диагностицираме рак на простатата вече имат известно доброкачествено разрастване със съответните  оплаквания. Именно за това определяме рака на простатата като коварно заболяване, тъй като се развива бавно и с години и симптомите му ако изобщо ги има са идентични и често “прикрити” от тези на ДПХ.  Рака на простатата не трябва да се подценява, а да се подозира и търси активно при възрастните мъже над 50 години чрез ежегодни прегледи при уролог включващи: ехография, изследване на PSA и ректално туширане, тъй като открито в начален стадий това заболяване е напълно лечимо. (Научете още за рака на простатата)

Лечението на рака на простатата може да бъде хирургично (т.нар. радикална простатектомия) и/или консервативно (лъчелечение и/или хормонотерапия), като избора на лечение зависи основно от стадия, което още веднъж определя важността на ранното му откриване.

pregled-na-prostataВ заключение ще кажем, че с напредването на възрастта, особено след 55-60 г. простатата постепенно започва да алармира. Ежегодните прегледи при уролог не са неприятни за пациентите и единствено могат да бъдат от полза. Дори да нямате налични оплаквания, дори да не става въпрос за рак, а за “класическа” доброкачествено увеличена простата – по-добре да загубите 20 мин. веднъж в годината и съответно прегледа да не покаже нищо сериозно, отколкото да бъде пропуснат рак на простатата.

Автор на статията: Д-р Васил Василев – Уролог 
Университетска болница “Александровска, Клиника по Урология, София

е-mail: Dr.Vassilev@urology.bg

Очакваме Вашите въпроси и коментари! Те са важни за нас.  Пишете ни!

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал