Ефективност при лечение на белези?

„Времето лекува всички рани” – проблема е, че остават белези!

В аптечната мрежа могат да се открият множество „препоръчани” и  „доказани” средства за лечение на белезите – някои успяващи да помогнат в определени случаи, други неспособни да се справят дори с много малки белези. Ако потърсите в интернет ще откриете още по-голямо изобилие от доказани и недоказани, легендарни елексири и методи за премахване на белези. За съжаление повечето от описаните в нета методи нямат никакви научни доказателства в подкрепа.

Тъй като за „узряването” на белезите трябват минимум 6 месеца, никой не иска да стои и да чака без да прави нищо, за да подобри вида на белезите. Възможностите включват гелове и кремове съдържащи екстракт от лук, маслени разтвори на витамини, силиконови гелове, антибиотични и кортикостероидни унгвенти. Съществуват и специални силиконови лепенки.

Тези продукти се ползват в продължение на месеци и поради това, общата сума за приложените медикаменти, понякога може да достигне сериозни размери. Това което не е много добре изяснено е дали подобрението е резултат от лекарството или просто белега се е подобрил с времето, така че понякога средствата са похарчени напразно.

Съществуват само няколко клинични проучвания с добър дизайн, които да докажат ефективността на лечението на белезите. Всеки пациент има различна склонност да образува белези (цикатрикси) и затова дизайна на проучванията, които сравняват различни методи за лечение е много важен. Един от най-точните методи е сравнението на два медикамента мазани на двете половини на един и същи белег по едно и също време. Дори и проучването да покаже добри резултати по отношение на еластичността на белезите, от естетична гледна точка резултата може да бъде катастрофален. Затова най-важното за дерматолозите и пациентите е как изглежда белега след лечението.

Старата догма „остави го да завехне и да хване коричка” се оказва погрешна. Със сигурност е доказано, че ако раната се държи влажна и покрита през цялото време, склонността да се получи лош белег намалява. Повечето медикаменти за белези правят точно това, но не винаги може да се прецени тяхното предимство пред обикновения козметичен вазелин. През 2009 в проучване на публикувано в Journal of the American Academy of Dermatology (Morganroth P. et all), се откриват значителни разлики между рекламираните свойства на медикаментите без рецепта и клиничните доказателства за тяхната ефективност. Според изследователите ефективността на Витамин Е олеозум се дължи на маслото в което е разтворен, а не на витамина. Подобен проблем съществува и с антибиотичните унгвенти и кремове, при които ефекта идва от вехикулума (това в което е разтворен антибиотика). Няма доказателство, че антибиотика подобрява епителизирането, но по този начин се увеличава риска от антибиотична резистентност (устойчивост) на бактериите.

Съществуват проучвания, които показват, че силиконовите гелове и лепенки са изключение от гореописаните средства. Според публикации в медицинската литература, те могат да ускорят зарастването на раните и да формират по добри от физиологична и естетична гледна точка белези. Не е съвсем ясно по какъв механизъм действат силиконовите продукти, но се предполага, че ефекта им се дължи на намаляването на изпарената вода през епидермиса. Влагата се оказва е ключов фактор за бързото и ефективно зарастване на раните. Надигнатите белези се получават, когато има свръхразрастване на съединителната тъкан, запълваща кожния дефект. Ако растежа е много интензивен или неорганизиран се получават големи белези излизащи извън първоначалните очертания на нараняването, наречени келоиди. Подържането на влага в раната намалява риска от образуването на такъв тип белези също, посредством нормализиране на растежа на съединителната тъкан.

Най-големия проблем на приложението на силиконовите лепенки, е неудобството при постоянното им носене, особено върху кожата на лицето. Поради тази причина силиконовите гелове напоследък имат по-широко приложение, тъй като са по-удобни, въпреки че не ясно дали имат също толкова добра ефективност, както лепенките.

При големи надигнати белези се препоръчва и интралезионалното (инжектиране в белега) приложение на специални медикаменти (кортикостероиди), комбинирано със средства за локално приложение според вида на белега и особеностите на всеки пациент. В случай, че белега е голям и не се повлиява от медикаментозното лечение, може да се наложи ревизия на белега – изрязване на белега и зашиване на кожата отново. Това е доста прецизна манипулация, която не винаги е успешна при пациенти склонни да образуват хипертрофични белези, поради което предварителната преценка за риска от рецидив на белега е много важна.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал