Дифтерия – вакисно-предотвратимо заболяване

Дифтерията е остро бактериално заболявано, засягащо предимно сливиците, фаринкса, ларинкса, носа. Етиологичният причинител е неспорообразуващ, безкапсулен, плеоморфен грам-положителен бацил (коринебактериум дифтерии), който отделя екзотоксин, блокиращ синтезата на протеини в засегнатите индивиди. Боледуват най-често деца на възраст от 1 до 5 години. Единствен резервоар на дифтерийния бацил е човек – заболяло лице или здрав носител. Заболяването се предава чрез директен контакт със секрети от кожата или от респираторния тракт на болни или носители.. Бактериите проникват в организма най-често през гърлото, носа и ларингса, по-рядко през очите, ушите или чрез рани и по полов път. клиничен ход на заболяването Инкубационният период е между 2 и 5 , до 30 дни. Характерна лезия е образуването на сивкав налеп(мембранозен), здраво залепнал за подлежащата лигавица и възпаление на околната тъкан, първоначално на мястото на проникване. Има лека болка и подуване на регионалните лимфни възли особено в шийната зона (т.нар. биволски врат). Мембраните могат да запушат дихателните пътища при т.нар. круп, което е животозастрашаващо състояние и изсиква незабавна медицинска помощ за осиуряване проходимостта на дихателните пътища. В хода на заболяването се засягат и други органи (надбъбречна жлеза, сърце, периферни нерви).
Освен описаната мембранозна форма има и разпространена форма протичаща по-тежко. Телесната температура достига до и над 39 градуса С, налице са силна отпадналост и главоболие. Налепите са разположени и зад сливиците, по дъгите на небцето, по страничните и задните повърхости на гърлото.
Най-тежка е токсичната форма на заболяването.

последици от заболяването

Усложнения : парализа на дихателната мускулатура и лицевата мускулатура,на шията, трупа, крайниците, развитие на тромбоцитопения, ренална тубулна некроза, токсична кардиомиопатия и токсична невропатия.

Лечението се провежда в болнично инфекциозно заведение. Прилага се противодифтериен серум. По показание се прилагат антибиотици от пеницилиновата група. При токсична форма допълнително се използват кортикостероиди, коктейли с глюкоза и витамини, кислород. По спешно показание се извършва интубация или трахеостомия.

Профилактиката се състои в прилагане на задължителна противодифтерийна ваксина

Aвтор на статията

Д-р Гергана Петрова – педиатър

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал