Детски тумори

Заболеваемост и смъртност

Ракът в детска възраст е сравнително рядък.

Около една трета от смъртността от рак в детска възраст се дължи на левкимии. Въпреки че сам по себе си е рядък, ракът е втората по значимост причина за смърт при децата, предхождана само от смъртността в следствие на инциденти. Смъртността от тумори при децата е спаднала с около 48% от 1975 насам.

Ранно откриване

Ранните симптоми обикновено са неспецифични. Родителите трябва редовно да водят децата на медицински прегледи и трябва да обръщат внимание на всички необичайни симптоми, които не изчезват с времето. Те включват поява на необичайни образувания и подутини; необяснима бледост и загуба на енергия; внезапна склонност към образуане на синини; постоянна локализирана болка; продължителна необяснима температура; чести главоболия, придружени с повръщане; внезапна промяна в зрението; бърза и значима загуба на тегло.

Детските тумори включват:

  • Левкимия (30%), която може да бъде разпозната при поява на болки в костите и ставите, отпадналост, кръвоизливи и висока температура.
  • Тумори на мозъка и останалата нервна система (22, 3%), които в ранен стадий могат да предизвикат главоболия, гадене, повръщане, замъглено или двойно виждане, обърканост, затруднение в походката или боравенето с предмети.
  • Невробластом (7%) – рак на симпатиковата нервна система, кото може да се появи навсякъде в тялото, но обикновено се проявява като подутина в корема.
  • Тумор на Уилмс (6%) – рак на бъбрека, който може да бъде разпознат по подуването или появата на бучка в корема.
  • Хочкинов (3, 5%) и не-Хочкинов (4, 5%) лимфом – засягат лимните възли, но в по-късните стадий могат да се разпространят в костния мозък и други органи, и могат да причинят подуване на лимфните възли в областта на шията, подмишницата или хълбока. Лимфомите могат да се изяват още с отпадналост и висока температура.
  • Ретинобластом (3%) – рак на очите, който обикновено се появява при деца под 14-годишна възраст.
  • Остеосарком (2, 4%) – рак на костите, който първонаално не се проявява с болка или други симптоми, докато не достигне големи размери.
  • Сарком на Юинг (1, 4%) – друг вид костен тумор

Лечение

Детските тумори се лекуват чрез комбинирана терапия (хирургия, лъчелечение, химиотерапия) в зависимост от типа и стадия на рака. Лечението се координира от екип от специалисти, включваю детски онколози, детски медицински сестри, социални работници, психолози.

Преживяемост

За всички видове рак в детската възраст общата 5-годишна преживяемост драстино се увеличи през последните 30 години, от по-малко от 50% преди 70те години до близо 80% през втората половина на 90те, благодарение на новите подобрени методи на лечение. Тези проценти, обаче се различават значително в зависимост от определения тип рак. За най-скорошния времеви период (1995-2001 г.) 5-годишната преживяемост общо за всички видове е 79%; невробластом – 66%; мозък и останалата нервна система – 73%; кости и стави – 71%; левкимия – 80%; тумор на Уилмс – 92%; Хочкинов и не-Хочкинов лимфом – 95%. При оцелелите от детски ракови заболявания могат да се появят някои странични ефекти, свързани с лечението. Късните странични ефекти включват увреждане на функцията на някои органи, вторичен рак и когнитивни разтройства. Детската онкологна група (COG – Children´s Oncology Group) на скоро разработи правила за дългосрочно проследяване, скрийнинг и лечение на късните странични ефекти при пациенти, прекарали ракови заболявания в детска възраст.

Автор на публикацията:

Д-р С. Вълев – СБАЛО по Онкология ЕАД, София

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал