III Национална кампания – диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания

контактен алергичен дерматит - тестуванеОт 21 до 25 ноември тази година ще се проведе станалата традиционната, трета национална кампания за диагностика и профилактика на косните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена основно към пациенти с екземи (дерматити).

Алрегичните заболявания имат сериозно общесвтено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Кожата, осъществявайки непосредсвения контакт на организам със заобикалящата ни среда е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Екземата е най-честото алергично кожно заболяване, а близо 10 % от  всички хора са страдали от екзема на ръцете- най-честата локализация на това заболяване.

Кампанията е част от паневропейска инциатива Тя ще се състои от 21 от до 25 ноември, 2011 година и ще обхавне 6-те най-големи дермато-венерологични клиники, съответно в София- УМБАЛ “Александровска”, ВМА, Токуда Болница, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен. По време на кампанията пациенти с екзема ще бъдат консултирани и прегележдани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и нужните алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите. Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

02/9230511 – Кожна клиника, Александровска болница – София

02/9226355 – Военномедицинска академия – София

02/4034933 – Токуда Болница София

035/602268 – Университетска кожна клиника, Пловдив

042/664480 – Университетска кожна клиника, Стара Загора

064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за алергичните кожни реакции сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е подкрепена от ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) и ЕSSCA (European Surveillance System on Contact Allergies).

 

Доц. Д-р Жана Казанджиева,

Председател на Секцията по Дерматоалергология към БДД

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал