6та национална кампания за профилактика на рака на кожата Евромеланома 2011

Българското Дерматологично Дружество  организира за шести пореден път кампанията Евромеланома, част от европейската кампания за скрининг и профилактика на рака на кожата организирана от Европейската Академия по Дерматология (EADV).

В Евромеланома 2011 ще се включат повече от 200 български дерматолози, които на 18 май 2011 ще консултират безплатно пациенти със съмнителни за кожен рак кожни образувания.

Списък на лекарите, които ще преглеждат на 18 май в рамките на кампанията ще бъде публикуван в www.derma.bg много скоро.

Целта на организираната кампания е да се повиши здравната култура и да се заостри вниманието на обществото към кожния рак, чиято заболеваемост показва постоянна тенденция към увеличение поради променените навици и отношение към излагането на слънце и създаването на тен от изкуствени източници (солариуми).

Предимство на дерматологията е възможността да се прегледа директно “органа” обект на специалността и следователно ранната диагностика на рака на кожата. Това дава възможност за пълното излекуване на пациентите с кожен рак при навременното диагностициране.

В предходните 5 кампании (2006-2007-2008- 2009-2010) бяха прегледани около 12000 пациента и открити за съжаление повече от 460 случая на различни форми на кожен рак, като на тези пациенти беше предложено своевременно лечение.

 

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал