Хранене, физическа активност и рак

Научните изследвания показват, че около една трета от смъртните случаи в следствие на рак в западните страни и САЩ се дължат на фактори,  свързнаи с храненето и физическата активност, включително наднормено тегло. За болшинството от хора, които не пушат, изборът на диета и физическа активност е най-важният фактор, модифициращ риска от рак.
Изследванията също показават, че въпреки значението на унаследените гени за риска от рак наследствеността сама по себе си допринася само за ограничена част от раковите заболявания. Повечето от разликите в риска от рак между различните популации към момента не могат да бъдат обяснени с наследствени фактори; фактори,  свързани с начина на живот, например тютюнопушене, определени хранителни навици, физическа активност, както и контрол на теглото повлияват значително риска от развиване на рак. Тези фактори повлияват риска във всички стадии от раковото развитие.
Съществуват препоръки относно начина на хранене и физическата активност, които се обновяват на всеки пет години. Поради факта, че социалната среда, в която хората растат, живеят и работят, всъщност значително повлиява диетата и физическата активност, последните препоръки за пръв път включват и притурка, съдържаща препоръки за обществена дейност, която да подпомогне за по-добрата достъпност до заведения за здравословно хранене, както и за подобряване на физическата активност в училищата, работните места и жилищните райони.
Следващите препоръки отразяват наличните доказателства относно най-добрите хранителни и физически навици. Те помагат не само за това да бъде намален раковият риск, а също и рискът от сърдечносъдови заболявани и диабет.

Препоръки относно индивидуалното поведение

 1. Да се консумират разнообразни здравословни храни, като се набляга на тези с растителен произход
 • да се консумират разнообразни плодове и зеленчуци пет или повече пъти на ден
 • да се избира пълнозърнест вместо бял хляб и да се избягва рафинираната захар
 • да се ограничи консумирането на червени меса, особено пържените и тези, богати на мазнини
 • да се избират храни, които помагат за поддържането на здравословно тегло;

Съществуват сериозни научни доказателства, че здравословната диета в комбинация с редовна физическа активност води до поддържане на здравословно тегло и намаляване на риска от рак. Епидемиологични проучвания показват, че хора, чиято диета е богата на плодове и зеленчуци и съдържа малко животинска мазнина и месо, имат намален риска от развитие на по-голямата част от раковите заболявания. Научното изучаване на връзката между храненето и рака е изключително сложно и множество важни въпроси остават без отговор. За сега не е ясно как единични хранителни съставки, комбинации от тях, енергийният дисбаланс или количеството и разпределението на телесната мазнина повлияват риска от определен вид рак в различните негови стадии.

2.    Да се води физически активен начин на живот

 • възрастни: умерена физическа активност в продължение на 30 или повече минути в пет или повече дни от седмицата; рискът от рак на гърдата и рак на дебелото черво може да се намали допълнително чрез упражняване на умерена или интензивна физическа активност 45 минути дневно през пет или повече дни в седмицата
 • деца и подрастващи: умерена или интензивна физическа активност поне 60 минути дневно

Физическата активност може както да намали риска от определени видове рак, така и да предостави други важни ползи за здравето. Редовната физическа активност допринася за поддържането на здравословно тегло посредством баланс между приема на калории и разхода на енергия. Съществуват и допълнителни, преки и непреки механизми, чрез които физическата активност може да подпомогне за предпазване от рак. При рак на дебелото черво физическата активност увеличава скоростта на придвижване на храната в червата, като по този начин намалява времето, за което чревната лигавица е изложена на потенциални канцерогени. При рак на гърдата интензивната физиеска активност може да намали излагането на тъканта на млечната жлеза на циркулиращия в кръвта естроген. Физическата активност може също да повлияе рака на дебелото черво, гърдата и др. чрез подобряване на енергийния метаболизъм и намаляване на концентрацията на инсулин и други растежни фактори в кръвта. Вероятността за диабет от втори тип, който е свързан с повишен риск от рак на дебелото черво, панкреаса, както и вероятно на други органи, също може да бъде намалена посредством физическа активност. Физическата активност има значителни ползи не само по отношение на намаляването на риска от рак, а също по отношение намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, диабет, остеопороза, стрес и депресия.

3.    Да се поддържа здравословно телесно тегло

 • баланс между приема на калории и физиеската активност
 • намаляване на теглото, в случай, че е наднормено и при затлъстяване

Свръхтеглото и затлъстяването са свързани с увеличен риск от рак на няколко органа, например млечна жлеза (при постменструални жени), дебело черво, право черво, ендометриум, хранопровод, жлъчен мехур, панкреас, черен дроб, стомах и бъбреци. Най-добрият начин да се постигне здравословно тегло е да се постигне баланс между енергийния прием (консумацията на храна) и енергийния разход (метаболизъм и физическа активност).  Излишъкът на телесна мазнина може да бъде намален чрез намаляване на приема на калории и увеличаване на физическата активност. Приемът на калории може да бъде намален чрез намаляване на количеството храна или на висококалорийните храни (например тази, богати на мазнини и рафинирана захар – пържени храни, бисквити, торти, бонбони, сладолед, безалкохолни напитки). Тези храни трябва да се заместват с плодове и зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни. Намаляването на телесното тегло е свързано с по-ниски нива на циркулиращи в кръвта хормони, които увеличават риска от рак. Затова хора, които са с наднормено тегло трябва да се стремят да достигнат здравословната норма.
Поради факта, че наднорменото тегло при младите обикновено продължава през целия, живот усилията за поддържане на здравословно тегло и възпитаването на здравословни навици трябва да започне още в детството. Увеличаващата се честота на наднормено тегло и затлъстяване при децата и подрастващите може да увеличи заболеваемостта от рак в бъдеще.

4.    Да се ограничи консумацията на алкохол
Хората, които пият алкохол трябва да ограниат консумацията до не повече от две напитки дневно и една напитка при жените. Алкохолната консумация е добре установена причина за развитие на рак на устата, носоглътката, гръкляна, хранопровода, черния дроб и млечната жлеза. за всеки от тези видове рак рискът се увеличава значително при консумация на повече от две напитки дневно. Редовната консумация на дори малко напитки седмично е свързана с увеличен риск на рак на млечната жлеза при жените. Механизмът, по който консумацията на алкохол може да повлияе рака на млечната жлеза, не е сигурно установен, но вероятно е свързан с индуцираното от алкохола повишаване на естрогена или други хормони в кръвта, намаляване на нивата на фолиева киселина или на директен ефект на алкохола или продукти на неговата обмяна върху тъканта на млечната жлеза. Едновременната консумация на алкохол и цигари увеличава риска от рак на устата, гръкляна и хранопровода, много повече отколкото пиенето и пушенето сами за себе си.

Препоръки относно обществената активност

Държавните, частните и обществените организации трябва да работят в насока на това, да се създаде социална и физическа среда, която бъде благоприятна за поддържане на здравословно хранене и физическа активност.

 • увеличаване на достъпа до здравословни храни в училищата, работните места и жилищните райони
 • предоставяне на сигурна, приятна и достъпна среда за физическа активност в училищата

За да се следват тези препоръки, са необходими различни стратегии, както и смели действия, включващи разработването на програми за подобряване на здравето от страна на обществото и работодателите, както и въвеждането на политика, повлияваща общественото планиране, транспорта, физическото възпитание в училище и общественото хранене. Опитът от контрола върху тютюнопушенето показва, че провеждането на политика на национално и местно ниво са от критична важност за постигане на промяна в индивидуалното поведение. Мерки като тези, свърани със забрана на пушенето на обществени места и увеличаване на акциза върху цигарите, са високи ефективни за намаляването на тютюнопушенето. За да се предотврати епидемията от заболявания, свързани със затлъстяването се изискват подобни промени в обществената политика, които да доведат до това, хората да поддържат здравословно тегло и да остават физически активни максимално дълго през живота си.

Автор на публикацията:

Д-р С. Вълев – СБАЛО по Онкология ЕАД, София

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал