Херпес

Лабиален херпес ( херпес в областта на устните)

Херпесът в областта на устните е още едно доказателство, че животът може да бъде несправедлив. Някои хора боледуват от лабиален херпес, а други-не. Появата му е свързана със значителен дискомфорт и болезненост . За щастие има лекарствени средства, които намаляват продължителността на боледуването, ако са приети още в самото начало на поява на обрива.

Кой е причинителят на херпеса?

Вирусът, който го причинява се нарича херпес симплекс вирус (herpes simplex virus =HSV). Заразяването става чрез контакт с телесни течности или заразена кожа. Има два типа HSV, тип 1 и тип 2. Херпесът в областта на устните най-често се причинява от тип 1 херпес симплекс вирус. HSV-1 уврежда кожата, размножавайки се в нея. Характерният обрив, който се появява, има продължителност около една седмица. В безсимптомния период  вирусът се скрива в нервните клетки, т.е. човек не се излекува, а остава носител.

Кой развива херпес и защо?

Повече от 50% от хората биват заразени с вируса още в детските си години. Друга голяма част се заразяват чрез целувка от партньора. Не всички обаче развиват херпес на устните, което най-вероятно се дължи на различие в гените. През 2008 г., научно проучване откри шест гена, които са отговорни за предразположеност към развитие на херпес.

Стресът като отключващ фактор

В по-голямата част от времето HSV-1 се намира в неактивно състояние в нервните клетки. При много хора активирането на вируса се получава от точно определен фактор, който може да бъде слънчева светлина, менструация, стрес, треска и др. Честотата на активиране на вируса също варира, при някои това може да е един епизод годишно, а при други- всеки месец.

Афти и херпес- каква е разликата?

Херпесът възниква най-често в областта на устните, докато афтите засягат лигавицата на устата. За разлика от херпеса, афтите не се причиняват от херпесния вирус и не са заразни. Все още не е изяснена причината за тяхната поява.

Обривът, който се дължи на херпесна инфекция е много характерен. В началото се появява зачервяване, което е предвестник на последващата поява на мехурчета. След няколко дни на мястото на мехурчетата се образуват корички, а след това те отпадат без да остане белег.

Кога сте заразни?

Във всеки един момент, от появата на обрива до завяхването му, човек може да зарази околните. Най-заразен е периодът, когато са налице мехурчетата, веднага след спукването им до момента на заздравяване на кожата. Възможно е инфекцията да бъде пренесена и без наличието на обрив, а само чрез слюнката на вирусоносителя (дори той/тя никога да не е развивал/а херпес).

Как да избегнем заразяването?

Бъдете предпазливи, докато имате обрив. Избягвайте целуването, размяната на вилици, лъжици, чаши, четки за зъби и оралния секс. Тези предпазни мерки, до голяма степен, намаляват риска от разпространение на инфекцията.

Как да облекчим болката и дискомфорта?

Първоначалната поява на лабиален херпес трае около две седмици. Рецидивите са по-краткотрайни – около една седмица. Няма лечение за херпеса, но има начини за намаляване на дискомфорта. В аптеките се предлагат кремове и гелове без рецепта, които предлагат облекчаване на симптомите. Възможно е прилагането на студени или топли компреси.

Антивирусни кремове

Антивирусните кремове намаляват продължителността на обрива ако са приложени още в самото начало на появата му. В тази група спадат Ацикловир и Пенцикловир. В много научни публикации се подлага на съмнение тяхната ефективност в лечението на заболяването.

Препарати за прием през устата

Тези медикаменти съкращават продължителността на обрива, когато са приложени още в самото начало на заболяването.

Необичайни локализации

Възможно е появата на херпес и в областта на бузата, брадичката, носа. Обикновено рецидивите се появяват на едно и също място.

Може ли инфекцията да се пренесе в други части на тялото?

Възможно е, но е малко вероятно. Инфекцията може да се пренесе ако докоснете обрива и след това пипнете кожа с наранена повърхност или лигавици. Това се нарича автоинокулация и може да бъде предотвратено ако си миете ръцете и не пипате обрива.

Херпесна инфекция в областта на очите

Възниква при заразяване на роговицата (корнеята) на окото с херпесния вирус. Налага се незабавно лечение, тъй като тази инфекция може да доведе до слепота.

Предотвратяване на рецидивите

Най-добре е да се избягват, до колкото е възможно, отключващите фактори. Използвайте фотозащитен стик за устни и се пазете от прекаленото излагане на слънце. Ултравиолетовите лъчи намаляват имунитета на кожата и по този начин улесняват появата на херпес. Научете се да намалявате стреса в ежедневието. За да поддържате имунната си система здрава, се упражнявайте редовно и се наспивайте.

Кога да се посети лекар?

Добре е да посетите лекар ако получавате много често рецидиви или ако обрива се появи в близост до очите.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал