Средства за лечение на акне

Съществуват голям брой средства за третиране на акне. Сред тях са бензоил пероксид, антибиотици, ретиноиди, хормонални препарати, антисеборейни медикаменти ( намаляват омазняването), салицилова киселина, алфа – хидрокси киселини, азелаинова киселина, никотинамид и кератолитични сапуни. Тези препарати оказват въздействие по няколко начина: съдействат за отделяне на вроговените клетки с цел предотвратяване запушване на порите, унищожават Propionibacterium acnes, имат противовъзпалителен ефект.

Бензоил пероксид

Бензоил пероксидът е медикамент от първа линия при третирането на леко до умерено по тежест акне поради ефективността си и леките странични ефекти. Обикновено бензоил пероксидът причинява сухота на кожата, леко зачервяване, понякога залющване на кожата. Проучвания установяват, че ефективността му е сравнима с тази на антибиотичните препарати без да предизвиква развитието на бактериална резистентност.

Антибиотици

Антибиотиците се използват при по-тежки случаи на акне. Резистентността на P. acnes към антибиотици се увеличава в световен мащаб, което води до намаляване на тяхната ефективност. Често използвани препарати, както за локално лечение, така и за перорален прием (през устата) са еритромицин, клиндамицин и тетрациклините ( напр.; доксициклин, миноциклин).

Хормонални препарати

При жените акнето може да бъде лекувано с хормонални препарати. Най-често се използват комбинираните контрацептивни средства, съдържащи естроген/ прогестерон. Най-ефективни са препаратите, които съдържат антиандрогена ципротерон в комбинация с естроген (Diane 35), тъй като намаляват нивата на андрогени в кръвта.При пациентки с поликистозни яйчници е по-подходящо прилагането и  на ниски дози спиронолактон поради антиандрогенните му свойства.

Локални ретиноиди

Това са група медикаменти, регулиращи жизнения цикъл на клетките на космения фоликул. В тази група се включват третиноин (Retin-A), адапален (Differin) и тазаротен (Tazorac). На българския пазар е регистриран препарата Locacid. Изброените препарати са производни на витамин А, също както и изотретионин. За разлика от последния те се прилагат локално и имат много по-леки странични ефекти.  Ретиноидите предотвратяват хиперкеранизацията (вроговяването) на клетките на космения фоликул и запушването на порите. Ретинолът, производно на витамин А, има подобен, макар и много по-слаб ефект и може да се намери без рецепта. Присъства в много козметични средства за локално приложение. При започване на терапия с локални ретиноиди може да се забележи зачервяване на кожата (ретиноидов дерматит), което е временно явление.

Ретиноиди за прием през устата

Ежедневния прием на таблетки изотретиноин (Roaccutane) за период от 4-6 месеца може да намали или изчисти напълно акнето. Действието на препарата се състои в намаляване секрецията на мастните жлези и регулиране хиперкератинизацията ( повишеното вроговяване) в областта на космения фоликул. Изотретиноин е подходящ за лечение на тежки форми на акне. При 80 % от пациентите се наблюдава пълно изчистване на акнето. Ефектът от терапията е много по-траен в сравнение с този от антибактериалните средства. Много често проблемът с акнето се разрешава завинаги. Лечението изисква наблюдение от дерматолог, защото препаратът има множество странични ефекти (някои, от които могат да са значителни по тежест). При около 25 % от пациентите може да има рецидив на заболяването след прекратяване на лечението. Може да се проведе втори курс на терапия за още 4-6 месеца с цел постигане на желания резултат. Препоръчва се преди втория курс на лечение да се направи почивка от няколко месеца. През това време може да се наблюдава известно подобрение на акнето в резултат на остатъчното действие на препарата. Много рядко се провежда трети или четвърти курс на терапия, но обикновено те не са с толкова ефективни. Най-често срещаните странични ефекти са сухота на кожата, кървене от носа (поради изсушаване на носната лигавица). През първия месец на лечението може да се наблюдава силно обостряне на акнето. Изотретиноин може да увреди функцията на черния дроб. Затова е препоръчително преди започване на лечението с изотретиноин да се направят изследвания на кръвта и те да се повтарят през определен интервал от време в хода на терапията. Ако се открие завишаване на стойностите на чернодробните ензими дозата на лекарството се намалява или лечението се прекратява. Препоръчително е да се проследяват стойностите на триглицеридите в кръвта. Препаратът има увреждащо плода действие и затова трябва да се вземат задължителни мерки за предпазване от забременяване при жени в детеродна възраст. Препоръчително е да се използват два метода на контрацепция (например медикамент + презерватив) по време на лечението с изотретиноин или да се практикува сексуално въздържание. По тези причини това е последно средство на избор при тези пациентки, след като всички останали средства са се оказали неефективни. През март 2006 година в САЩ се въведоха ограничителни мерки за приложението на изотретинон при жени в детеродна възраст (т.нар iPledge програма).

Противовъзпалителни средства

Никотинамид ( витамин В3), използван като локално средство под формата на гел, е с ефективност близка до тази на локално използвания клиндамицин според проучване, проведено през 1995 година. Предполага се, че витамин В3 води до повишена продукция на колаген, кератин, инволукрин и филагрин. Също така намалява пигментациите, има хидратиращо и противобръчково действие.

Използването на нестероидни противовъзпалителни средства  (rofecoxib, ibuprofen) според някои проучвания намаляват предменструалното обостряне на акнето и имат благоприятен ефект върху белезите от акне.

Витамин В2

Витамин В2 (рибофлавин) е особено важен за кожата и лигавиците, тъй като техните клетки се делят непрекъснато. Множество клинични проучвания твърдят, че този продукт е подходящ при лечението на акне. Рибофлавинът ускорява възстановителните процеси в кожата, подобрява връзките между влакната на кожата, като по този начин я заздравява и не допуска разширяване на намиращите се в нея кръвоносни съдове, подтиска образуването на пъпки и пустули (гнойни пъпки) като модулира имунния отговор срещу бактериалната инфекция.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал