Роботизирана хирургия в урологията

Лапароскопска "безкръвна" урологична операцияПрез последните години развитието на технологите и миниатюризирането на оптичните системи все повече и повече позволи развитието на т.нар. минимално-инвазивни или “безкръвни” хирургични методи. През 90-те години на миналия век се разви и въведе в ежедневната урологична практика т.нар. лапароскопска хирургия, при която операциите се извършват през няколко малки дупчици на коремната стена, посредством специални лапароскопски инструменти, а образа чрез специална оптика вкарана в тялото се наблюдава на монитор.

Развитието на тази “безкръвна” хирургия обаче не спря до тук, а с прогреса на компютърните системи, фирмата Intutitive Surgical разработи и въведе в практиката роволюционната роботизирана хирургична система DaVinci.Роботизирана хирургична система DaVinci

Роботът DaVinci представлява суперкомпютър, който позволява механичен контрол над малки хирургически инструменти. В случая, използването на терминът “робот” е погрешно, тъй като системата DaVinci е изцяло подчинена на хирурга и няма автономна функция. Всяко движение на ръцете (инструментите) на робота се контролира от лекаря. Именно по тази причина, по подходящото название е робот-асистирана хирургия. Все пак Робота DaVinci притежава няколко функции, които позволяват на механичните му “ръце” да изпълнява някои лапароскопски (безкръвни) процедури с много по-голяма лекота, по-добро качество и като цяло в крайна сметка с по-малко проблеми за пациента. Хирургичната система DaVinci позволява лесен и удобен достъп до трудно достъпни части на тялото (като например малкия таз, при т.нар. радикална простатектомия при рак на простатата). С няколко думи ще се спрем на основните характеристики, които дават предимство на роботизираната пред от класическата лапароскопска хирургия и които правят системата DaVinci толкова добър хирургически инструмент:

robot-3d-obraz-urologiaТриизмерен HD образ

Класическата, конвенционалната лапароскопия се ограничава до двуизмерна визия – операторът наблюдава движенията си на двуизмерен монитор и за да може да насочва инструментите си към тъканите в оперативното поле, което е триизмерно се налага хирурга да си представя пространствените взаимоотношения между тях. При робота се използват по един отделен окуляр за всяко око, за да се получат две различни гледни точки на една и съща област, откъдето и триизмернен, или стереоскопичен образ, който имитира естествения образ, с който сме свикнали.

Увеличено изображение

Роботът DaVinci е способен на 10-15-кратно увеличение на образа. Това е повече от това, което се вижда при конвенционалната лапароскопия, и разбира се, много повече, отколкото с невъоръжено око. Това позволява на хирурга да бъде по-прецизен особено при работа над финни структури, където движенията са на части от милиметъра. Яркост на изображението Оптиката на роботът DaVinci телескоп е широк 12 милиметра, за разлика от тези на стандартните лапароскопи, които са само 10 милиметър широки. По-широката оптика позволява изпозването на повече светлина, увеличава осветеността на полето и подобрява видимостта на хурурга.

Увеличен HD образ

Филтриране на движенията

Роботът филтрира движенията на урологаПри стандартната лапароскопия, разстоянието от върха на инструманта до входните портове на коремната стена е по-голямо от това от портовете до ръкохватката на инструмента, може да доведе до увеличаването на движенията на върха на инструмента. Едно малко движение на ръката извън тялото води до сравнително голямо движение от вътрешната страна – подобно на лост. Това понякога може да осуети опитите за прецизна работа върху тъкани. Със системата DaVinci е вазможно движенията се филтрират и намалят от 1 до 5 пъти. С други думи, хирурга трябва да придвижи на ръкохватката на 5 см., за да предизвика движение от 1 см. на върха на инструмента от вътрешната страна на тялото. Това елиминира напълно естественото треперене на ръцете, позволява прецизност с много по-голяма лекота и дава на хирурга определен финес, които надминава човешките възможности, както по отношение на класичската, “отворена” хирургия, така и на лапароскопията.

Ергономия

Удобство при работа с роботаПо време на стандартна лапароскопска операция, понякога хирургът трябва да заема доста неудобни позиции в продължение на няколко часа. Това може да бъде много изтощителено. При системата DaVinci, обаче, хирургът е седнал удобно в контролната конзола, опбегнат на предмишниците, като ръцете му са разположени в естествена позиция. Тази конфигурация облекчава много операционния стрес на хирург и често се е причина за като по-добро качество на операция за пациента.

Свобода на движенията

При стандартната лапароскопия се използват инструменти с фиксиран връх, докато при роботът се използват инструменти, чийто връх може да се движи и върти във всички посоки, като наподобяват движенията на лакътя и китката. В действителност, движенията на инструментите на робота са дори по-добри от нормалното човешко движение и позволяват завъртане на два пълни оборота, като за сравнение човешката ръка може да се завърти само на 270 градуса. Това позволява огромна свобода на действията на хирурга, които са невъзможни конвенционалните лапароскопски инструменти.

Сбобода на движение на инструментите на робота

Като илюстрация на казаното по-горе, Ви представяме ви кратък видео-клип демонстриращ роботизираната хирургична система DaVinci:

Обобщение

Комбинацията от всички тези елементи, кара хирурга по-време на операция, да се чувства все едно е вътре в тялото и се движи и работи, където пожелае и по-лесно да се прицелва или избягва различните структури и органи. Пациентите, са облагодетелствани както от общите ползи на лапароскопия, включващи по-малките разрези, по-малки белези, по-малка кръвозагуба, по-малко инфекции, по-кратък болничен престой, по-бързо връщане към обичайните си занимания, така и значително предимство при някои конкретни операции, като например например радикалната простатектомия при рак на простатата, тумори на бъбреците и пикочния мехур и др. Важно е да отбележим, че в световен мащаб, урологията е специалността, която най-често се възползва от роботизираната хирургия и над 60 % от всички операции с робота DaVinci ca урологични.

Автор на статията: Д-р Васил Василев – уролог
Университетска болница “Александровска, Клиника по Урология, София

e-mail: Dr.Vassilev@urology.bg

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал