Предимства на роботизираната хирургия в урологията

robot-urologiqХирургичната система daVinci революционира лечението на рак на простатата с възможността за извършване на роботизирана операция на простатата, известена още и като робот-асистирана простатектомия. Ползите от тази минимално инвазивна процедура са както за хирург, чрез подобряване на прецизността и визуализация, така и за пациента, в краткосрочен и дългосрочен план за възстановяване. В сравнение с традиционната отворена хирургия, роботизираната хирургия предлага следните предимства:

• Отличен контрол и прецизност на резекция рака на простатата
• По-малка кръвозагуба и по-малко усложнения
• По-кратък болничен престой – често изписването е на следващия ден
• По-малък риск от инфекция
• По-бързо връщане към нормалната ежедневна активност
• Намаляване на риска от инконтиненция и импотентност
• По-малки белези в сравнение с тразиционната, “отворена” хирургия

robot-urologiq-3dvisionРоботизирана радикална простатектомия – революционна технология

 Роботизирана радикална простатектомия (или робот-асистирана лапароскопска радикална простатектомия, за да бъде пълно названието) преобрази терапевтичните опции при мъже с диагностициран локализиран рак на простатата. Те вече не трябва задължително да бъдат оперирани класически за отстраняване на рака простатната жлеза, защото роботизирана хирургия е възможна при всички мъже, които са подходящи за отворена хирургия. В допълнение, тази най-съвременна хирургична процедура може да предложи и най-добрия шанс за пълно възстановяване. Ергономичната апаратура, филтрацията на тремора на ръцете и 3D зрително увеличение помагат и улесняват хирурга в изпълнение на един от най-сложните аспекти на процедурата, а именно запазване на инервацията и опазване на постоперативната сексуалната функция и континенция на урината. Заедно с контрола върху рака, това са ключовите елементи в проследяването на пациентите, подложени на лечение.

Ползите от роботизираната простатектомия могат да включват:
• По-бързо връщане към нормална активност
• По-кратка хоспитализация – изписване след 1-2 дни
• Намаляване на риска от инконтиненция и импотентност
• По-малка кръвозагуба
• Намалява на болката – при повечето пациенти дори не е необходимо прилагането на наркотици след операцията
• По-малко усложнения
• По-малко белези в сравнение с традиционната отворена хирургия
• По-малък риск от инфекция

Какво е роботизирана хирургия?

Често наричан “робот”, системата Da Vinci ®, в крайна сметка е един модерен хирургически инструмент, който улеснява иначе сложните лапароскопски “безкръвни” хирургични процедури. За разлика от истинските роботи като тези, които се използват по линии за сглобяване на автомобили например, хирургичните роботи не са способни на независима, автоматизирана дейност. Вместо това, те реагират на командите на хирурга чрез усъвършенствана система за дистанционно управление. При системата daVinci ® , урологът седи на конзолата в ъгъла на операционната, наблюдавайки на живо 3-D изображения на вътрешните органи на пациента. Самият “роботът” е позициониран върху корема на пациента, а оптичната система и инструментите, дълбоко вътре в тялото. Използвайки ръцете и краката си за контрол, урологът манипулира система от камери и миниатюрни инструменти, дълбоко вътре в тялото на пациента, което позволява изключително прецизна и деликатна операция, която се извършва през малки разрези с р-ри около 1 см.

robot-urology-worldmapСледствие на посочените по-горе предимства от 2002 г. насам, роботизираната хирургия все по-бързо навлиза в урологична практика. За няколко години в САЩ това става най-предпочитания от пациентите и уролозите метод за оперативно лечение при рак на простатата. През 2011 г. около 85% от операциите за рак на простата са извършени с роботизирана система DaVinci.

Автор на статията: Д-р Васил Василев – уролог
Университетска болница “Александровска, Клиника по Урология, София

e-mail: Dr.Vassilev@urology.bg

Библиография

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал