Повишена секреция на пролактин (хиперпролактинемия)

Пролактинът е хормон, които се отделя от предната част на хипофизата (т.нар. аденохипофизата) и неговата основна роля в човешкия организъм е свързана с регулирането на процесите като бременност, кърмене, половия акт (само при жени), състояние на сън и работа, регулиране на стреса. Повишената секреция на пролактин зависи от много фактори – стрес; нивото му варира физиологично по време на бременност и кърмене; прием на различни медикаменти; някои хронични заболявания и други. Това е една от най-честите болести на хипофизата и засяга предимно жените. Пролактиновата секреция е много чувствителна и се повлиява от много фактори, като дори понякога самото вземането на венозна кръв може да се отрази на стойностите му и затова се препоръчва изследването да става сутрин след 30 мин. почивка на организма (някои автори дори препоръчват двукратно изследване в рамките на около 15-30 мин).

Как бихме могли да заподозрем, че имаме повишена секреция на пролактин?

Симптомите и оплакванията могат да бъда специфични, но понякога не толкова характерни. Както вече повишената секреция на пролактин се проявява основно при жени, макар и значително по- рядко да се среща и при мъжете. Първото и най- характерно оплакване е главоболието, което е много силно, обикновено не е преходно и не преминава от прием на болкоуспокояващи. То може да бъде локализирано в различни част на главата (най- често в слепоочията) и много често е свързано с очни смушения – замъгляване на зрението, понякога двойно виждане и други. Изтичането на секрет от гърдите (т.нар. галакторея) е друг чест симптом – той не е задължителен, но пък наличието му категорично потвърждава диагнозата. Изтичането на секрет може да да бъде спонтанно или при съответната експресия (т.е. след натиск). Трябва да се има в предвид, че при жени които кърмят или наскоро са прекратили кърменето, изтичането на секрет от гърдите е нормално и физиологично. Друга характерна проява на синдрома е липсата на менструален цикъл, което обикновено е обратимо след провеждане на адекватно лечение. Покачване на телесното тегло, засилено окосмяване по тялото, задръжка на течности са други симптоми.

Какво да предприемем при наличие на тези симптоми?

На първо място е редно да потърсите помощ от специалист ендокринолог. Ендокринологът ще ви назначи изследване на пролактин (хормонално изследване, което се поема от НЗОК). Редно да се направи и Ядрено Магнитен Резонанс (ЯМР) на главата, за да се уточни състоянието на хипофиза.
Най-често хиперсекрецията на пролактин е следствие на аденом на хипофизата, което е доброкачествено образуване в голям процент от случаите. Посредством ЯМР се доказва или изключва наличието на такъв аденом, като при евентуалното му наличие се определят неговите размери и локализация и дава възможност да се проследи и контролира във времето. Обичната практика в България е проследяването на аденома да става веднъж годишно, като е препоръчително при изследването да се използва контрастно вещество (при малки размери на аденома се вижда по-добре). Тъй като изследването е много скъпо пациентите, които се нуждаят от него се представят пред НЗОК и получават разрешение за безплатното му извършване.
В малък процент от случаите при пациенти с повишено ниво на пролактин не се открива аденом на хипофизата, а само разрастване клетките, които синтезират хормона , което е по-благоприятния вариант.

При доказване на високи стойности на пролактин и съответно при получаване на ЯМР резултат е редно да се започне лечение. То включва медикаменти от групата на т. нар. допаминови агонисти – Достинекс, Парлодел, Бромокриптин и други, които  за момента са медикаменти на избор за бързо пoвлияване на пролактиновата секреция. Желателно е, по време на лечението да се извършва ежемесечно проследяване на стойностите на пролактина и коригиране дозата на достинекс в зависимост от резултата. Много често с намаляване на оплакванията аденома също претърпява обратно развитие. Заболяването се лекува максимум 4 години и при невъзможност за повлияване се отива на вариант на хирургично лечение.

Хирургичното лечение е метод на избор при много големи аденоми, при случаи неповлияващи се от медикаментозна терапия, при белези на злокачественост и други. Практиката показва, че операция се стига в редки случаи, тъй като при започнато напреме и адекватно лечение заболяването бързо претърпява обратно развитие.

Автор на публикацията:

Д-р Силвия Пашкунова –  Клиника Ендокринология – ВМА – София

Очакваме вашите допълнителни въпроси!

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал