Нов крем срещу никеловата алергия в проучване

контактен дерматит към никелНай-честата причина за алергичен контактен дерматит в България е никела. Според проучване направено в двете поредни кампании за профилактика на алергичните кожни заболявания никела води с голяма преднина пред останалите кожни алергени.

Проблема е сериозен поради факта, че никел се съдържа практически почти навсякъде – часовници, мобилни телефони, монети, бижута и т.н. Контактния дерматит може да се превърне в причина за смяна на професия, ако излагането на алергена в работната среда не може да бъде избягнато.

Напоследък се коментира нова технология, която може да реши проблема с никеловата алергия. В проучване публикувано в списанието Nature Nanotechnology от изследователи от Harvard е показана възможността на крем съдържащ наночастици калциев карбонат да предпазват от никела при чувствителни пациенти.

Калциевия карбонат не е нова съставка в ползваните продукти от човека. Ползва се в пастите за зъби, антиацидните средства при гастрити, но частиците са с по-голям размер. При нанотехнологиите, частиците са с размер по-малък от 20 нанометра и това позволява проникването им в кожата. Предполага се, че наночастиците на калциевия карбонат се свързват с никеловите йони и по този начин не проникват в кожата.

Този крем е тестван върху свинска кожа, която е подобна на човешката и върху лабораторни мишки. В проучването е доказано, че никеловите частици се „улавят” от калциев карбонат наночастиците и по този начин осигуряват бариерен ефект, непозволявайки на никела да проникне в кожата и да предизвика алергична реакция.

Следващия етап е да се докаже, че продукт базиран на тази технология и състав ще бъде ефективен и при хора. Тъй като съставките на този тип продукти се класифицират като безопасни, шансовете проучването по отношението на безопасността върху хора да бъде успешно са огромни.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал