Министерството на здравеопазването ще засилва проверките за тютюнопушене през нощщта и в почивните дни

Министерството на здравеопазването съобщи, че вече  ще увеличи проверките за тютюнопушене в заведенията след 17.00 ч, както и в празничните и почивни дни. Причината за това са сигнали на граждани, че правилата за пушене в ресторанти, питейни заведения, барове, хотели, не се спазват стриктно в по-късните часове на денонощието.

Според новите правила тютюнопушенето в закрити обществени места се допуска само, ако има обособени помещения, които са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Освен това тези места трябва да са по-малки от частите, в които не се пуши. В тях трябва да има и добра механична вентилация, отговаряща на всички технически изисквания. На вратите им трябва да седят специални табели, които да показват, че помещения са за пушачи, както и че пребиваването на младежи до 18 години в тях е забранено. В  заведенията за хранене и развлечения  с площ по-малка от 50 кв. м.  собственикът трябва да избере дали ще се пуши или не и да постави съответната табела на входната врата.

МЗ напомня, че грижата за здравето е отговорност на всеки човек и призовава всеки да помисли преди да запали цигара. Тютюнопушенето е изключително вредно за здравето на хората и най-вече на подрастващите.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал