Коклюш – ваксино-предотвратимо заболяване

Коклюшът или магарешка кашлица се причинява от пръчковидна бактерия (бордетела пертусис) и засяга предимно деца под 1 годишна възраст. Това е силно-заразно заболяване. Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Заразяването става при вдишване на въздух, съдържащ коклюшни бактерии. През първата половина на 20 век то е било едно от най-разпространените и с най-висока смъртност заболявания в детската възраст в САЩ . Ежегодно са били регистрирани 5 до 10 000 смъртни случая. От коклюш боледуват неимунизирани лица от всички възрастови групи.
Причинителят попада в дихателните пътища, прониква в тяхната лигавица и предизвиква възпалителна реакция. Бактериите отделят токсични продукти, които дразнят нервните рецептори и причиняват кашлица. Заболяването се развива в три фази: катаралена, пароксизмална (пристъпна) и реконвалесцентна (оздравителна). Коклюшът при деца остава неразпознат в 30-69% от случаите. След инкубационен период от 1 до 3 седмици се проявява първоначален катарален стадий с хрема, слъзене от очите, отпадналост, леко повишена температура, раздразнителност. В тази катарална фаза болните са най-заразни. След няколко дена се развива характерната суха, непродуктивна кашлица с цианоза и пристъпни епизоди. Това е пристъпната фаза като при кашличен епизод болното дете не може да поеме въздух. След прекратяване на кашличния пристъп то отново дълбоко вдишва (реприз) като отделя жилави светли храчки. По-тежките пристъпи на кашлицата завършват с повръщане. Критерий за тежестта на заболяването са честотата и продължителността на кашлячните пристъпи. По време на кашличен пристъп болните деца имат характерен вид – езикът е изплезен, шийните вени са надути, лицето е синкаво. При по-продължителен пристъп болните деца изпадат в безсъзнание и гърч. Следва оздравителната фаза с характерни конюнктивални кръвоизливи, петехии в горната част на трупа и изолирани кашлични епизоди.

Лечението се провежда в домашна обстановка и в изолация, а при усложнения и в болнично инфекциозно заведение. Болните се поставят на легло и се прилагат противокашлячни и спазмолитични медикаменти, а при по-тежки случаи – и кислород. При усложнения (пневмония) по показание се прилагат антибиотици и химиотерапевтици. Назначава се течно-кашава диета. Целесъобразна е промяна на климата (климатолечение, курорти с мек климат).

Основните усложнения от коклюш са вторични инфекции (отити и пневмонии), дехидратация, малнутриция, енцефалопатия, гърчове и остатъчна кашлица.

Профилактиката се състои в провеждане на задължителна ваксина и строга изолация на болните деца. След въвеждането на противококлюшната инактивирана клетъчна ваксина в почти всички Европейски страни има рязко намаляване на броя на заболелите, на тежките усложнения и на смъртните случаи. Ефикасността на ваксините е 80 % за профилактика на инфекцията и 95% за предотвратяване на смъртни случаи. В края на 70 години приложението на противококлюшната ваксина е отменено в Англия, Швеция и Япония. В резултат на това в следващите години в Англия са регистрирани няколко големи епидемии.

Aвтор на статията

Д-р Гергана Петрова – педиатър

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал