Какво представлява човешката кожа?

Човешката кожа е забележителна. Тя е най-големият орган в човешкото тяло, но за жалост често е приемана за даденост. Много хора не обръщат внимание на кожата си, докато не се появят бръчки, обриви, прекомерна сухота или омазняване.

Интересни факти:
1 . Кожата на възрастен индивид съставлява между 15 и 20 % от теглото му.

2. Всеки квадратен сантиметър се състои от 6 милиона клетки, 5 000 сензорни окончания, 100 потни жлези и 15 мастни жлези.

Между 2 и 3 милиарда кожни клетки се отделят ежедневно. Тялото на човек отделя за този процес толкова много вещества и енергия, тъй като кожата е първа линия на защита от обезводняване, инфекции, наранявания и температурни шокове. Клетките на кожата имат и детоксична функция, също като чернодробните клетки. Здравата кожна повърхност предотвратява навлизането на инфекциозни агенти в кръвообръщението. През кожата могат да се абсорбират различни съставки от локално приложени кремове и лосиони.

Кожата се състои от следните слоеве:

 • Епидермис: изпълнява  бариерна функция. Притежава 12-15 слоя клетки и е с дебелина 0,07-0,12 мм (дебелината на лист хартия). Съставен е предимно от мъртви клетки, които постоянно се излющват и се заменят от нови клетки от по-долните слоеве. В основата на епидермиса се разполагат жизнеспособни клетки, които  постоянно нарастват и се делят. С времето те се предвижват към повърхността, променят формата и функциите си, процес, наречен диференциация.
 • Дерма: най-дебелият слой на кожата и се състои от мрежа от колагенови и еластинови влакна. Колагенът и еластинът са изключително важни белтъци: колагенът има поддържаща функция, а еластинът е отговорен за гъвкавостта на кожата. В този слой преобладават клетките, наречени фибробласти, които синтезират колаген, еластин и други структурни елементи. Нормалното функциониране на фибробластите е много важно за цялостното здраве на кожата.В дермата се намират капиляри (малки кръвоносни съдове) и лимфни възли (депо на имунни клетки). Първите са от значение за доставката на кислород и хранене на кожата, а последните- за предпазването й от навлизането на микроорганизми.
  В дермата се разполгат и т.нар. кожни придатъци: мастни жлези, потни жлези, космени фоликули, както и малък брой нервни и мускулни клетки.
  Дермата е отговорна за целостта на кожата, за нейната еластичност и гъвкавост. Бръчките се образуват в този слой.
 • Подкожие: разполага се под дермата. Състои се предимно от мастна тъкан. Тук преобладават мастните клетки. Подкожната мастна тъкан има изолираща функция и предпазва от механични травми. Повечето млекопитаещи нямат мастна тъкан, тъй като козината им изпълнява горепосочени функции. Потните жлези произлизат от този слой.Загуба на подкожна тъкан се явява с възрастта и води до увисване на кожата.

Какви функции притежава кожата?

 • Сензорна: притежава рецептори за топло, студено, допир, натиск, вибрации, болка.
 • Терморегулаторна: спомага за поддържане на постоянна телесна температура.
 • Синтез: образуване на витамин D в кожата. При излагане на слънце се поглъщат ултравиолетовите лъчи, които са необходими за този синтез. Витамин D е необходим за абсорбиране на калция, който е важен елемент за здравината на костите.
 • Меланин: пигмент, определящ цвета на кожата. Той абсорбира вредните ултравиолетови лъчи.
 • Протективна: от механични травми.
 • Бариерна: здравата кожа играе ролята на бариера спрямо външни агенти (бактерии, гъби, вируси, химически вещества и др.)
 • Имунна: в нея се съдържат клетки с имунологични функции.

One Comment

 1. Страхотна статия.Радвам, се че тук така подробно описвате какво точно представлява човешката ни кожа.Така дано се пазим малко повече от слънчевите лъчи и най вече спрем да посещаваме соларните студия, където излизаме оранжеви.Да не говорим за тези момичета преди всичко, които посещават всяка седмица солариума в продължение на години на ред.Те със сигурност няма как да си върнат вета на кожата си.

  Отговор

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал