Какво представлява целулита?

Счита се, че целулит имат между 80-90% от жените след пубертета. Целулитът е онази субстанция, която кара кожата ви да изглежда сякаш под повърхността й са разположени бучки. Най-често областите, които се засягат от целулит са коремната стена, бедрата и седалището. В действителност, целулитът представлява натрупване на мастна тъкан, която избутва съединителната тъкан на подкожието, карайки повърхността на кожата да изглежда като „портокалова кора”.

Целулитът рядко се среща сред представителите на мъжкия пол, но е по-чест при мъже, които страдат от състояния, свързани с андрогенен дефицит  (ниски нива на мъжките полови хормони в организма), например синдром на Клайнфелтер, хипогонадизъм (недоразвити тестиси), след кастрация и при пациенти, които са на терапия с естроген по повод рак на простата. При задълбочаване на дефицита на андрогени, целулитът се влошава.

В медицинската литература може да срещнете следните синоними на това състояние: adiposis edematosa, dermopanniculosis deformans, status protrusus cutis, gynoid lipodystrophy. В разговорния език целулитът най-често бива наричан  „портокалова кожа”.

Хормонални фактори и целулит

Счита се, че хормоните имат водеща роля за формирането на целулит. Естрогенът е от особена важност за появата и влошаването му. Засега обаче няма достатъчно научни доказателства в подкрепа на това твърдение. Най-вероятно за появата на целулит имат отношение и следните хормони: инсулин, катехоламини (адреналин, норадреналин), хормоните на щитовидната жлеза, пролактин и др.

Генетични фактори

Всеки индивид има различна предразположеност за развитието на целулит. Научни изследвания в тази област установаяват  връзка между появата на целулит и определени гени.

Предразполагащи фактори

Фактори, които имат отношение към появата на това състояние на кожата са: пол, раса, конституционален тип, индивидуално разпределение на подкожната мастна тъкан, както и предразположеността към застой на циркулацията (кръвообръщението).

Диета

Диетата може до известна степен да допринесе  за подобряване или влошаване на целулита.

Начин на живот

Живот, свързан с висока степен на стрес,  би довел до покачване на нивата на катехоламините (адреналин, норадреналин) в кръвта и от своя страна това вероятно би влошило наличния целулит.

Тютюнопушене

Никотинът в тютюневите изделия води до спазъм на съдовете на кожата и до нарушаване на кръвообръщението. Те водят до ускоряване процеса на стареене на кожата, нарушавайки нейната еластичност.  Следователно цигарите оказват неблагоприятно влияние върху целулита.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал