За първи път премахната простата заради BRCA2 генна мутация

BRCA2 генна мутацияЗа първи път бе премахната простатата на мъж носител на BRCA2 генна мутация. Въпросната генна мутация BRCA2 увеличава риска за развитие на няколко вида рак, в това число и рак на простатата. През последните седмици се заговори много за тази мутация, след като кино-звездата Анджелина Джоли съобщи, че профилактично е премахнала гърдите си, за да не развие рак на гърдата.

Следвайки тази новина, Sunday Times съобщи за първото профилактично отстраняване на простатата (радикална простатектомия) именно заради тази генна мутация.

Операцията е извършена от Prof. Roger Kirby MD, известен специалист в областта на рак на простатата, извършил над 2000 радикални простатектомии, директор на Prostate Cancer Center в Лондон.
Мъжът, на който е отстранена простатата е участвал в клинично проучване провеждано от Institute of Cancer Research (ICR), включващо повече от 20000 мъже. Резултатите от проучването показват, че при носителите на мутацията BRCA2 риска от развитие на рак на простатата се увеличава 8.6 пъти, а при тези с BRCA1 мутация – 3.4 пъти. Също така рака на простата при носителите на BRCA2 мутацията е по-агресивен и риска от фатален край е по-голям.

“Знаеки, че си носител на мутацията е все едно постоянно Демоклиев меч да ти е опрян на гърлото,”, казва Dr. Kirby в интервюто си за Sunday Times. “Това е да живееш в постоянен страх. Сигурен съм, че и други мъже носители на BRCA ще последват примера.”

Оперираният мъж е 53 годишен бизнесмен от Лондон, женен, с деца и има няколко роднини с рак на гърдата или простатата. След като разбира, че е носител на мутацията BRCA2 пожелава простатата му да бъде отстранена

Първоначално, изледователите от IRC погледнали с неохота на новината за операцията, тъй като реално пациента не е имал никакви симптоми и резултатите от Магнитния Резонанс и PSA не са дали съмнение за рак на простатата. Все пак обаче, биопсията на простатата е показала микроскопски ракови изменения.
Dr. Kirby заявява, че при тази микроскопска находка не би оперирал този мъж, ако не е бил носител на BRCA2 генната мутация.
“Относително ниският брой ракови клетки открити при биопсията на простатата на този мъж не са показание за бърза операция, но предвид природата и риска, който крия BRCA2 мутацията, смятам че това е правилният подход при този пациент”, казва Dr. Kirby в пресата.

Източник на информацията: Medscape Urology

Д-р Васил Василев – Уролог

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал