За първи път в България – поставяне на стентове на уретрата

uretralen-stent-300Принципа на стентирането е много популярен в съвременната медицина и позволява трайно или временно разширение на различни стеснени участъци в тялото. Подобно на известните кардиологични стентове, които са широко използвани при сърдечно-съдови заболявания и се поставят в артериите, спасявайки живота на пациенти с риск от инсулт, инфаркт, аневризми, в урологията също се използват стентове, с които се разширяват стеснения на уретрата и простатата или уретерите.

Уретралният стент  (простатен стент) представлява спираловидна еластична стректура, покрита с кополимер, които след като се постави в стесненият участък се разширява и поддържа просветът на уретрата широк. Стентът възстановява проходимостта на канала и създава условия за силна, непрекъсната струя, пълно изпразване на пикочния мехур и общо подобрение на процеса на уриниране.

prostatic-stent-300Процедурата е бъзкръвна, безболезнена и по този начин много бързо, ефективно и в амбулаторни условия се осигурява облекчение и при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, некрози, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно и обикновено се налага подмяна на стента между 6 месеца и 1 година.

Преимуществата на уретралните стентове е пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране. Те са особено подходящи при пациенти, при които оперативното лечение е противопоказано (или не желаят такова) и са много добра алтернатива на носенето на постоянен уретрален катетър.

Методът е революционно нов начин да се помогне на мъже с увеличена простата, рак на простатата или обструкция на пикочния мехур и първата такава серия амбулаторни манипулации се извърши в столичната Хил клиник на 15.06.2013 от урологочния екип на клиниката под ръководството на специалисти от Allium Medical.

Миниятюризирането на технологиите и развитието на ендоскопските методи, позволи и разработване на стентове, които могат да се поставят и в стеснени участъци на уретерите – например при стеснение на уретерите след гинекологични операции, лъчетерапия на органи в малкия таз, вродени хидронефрози и др. Това позволява неоперативно и безкръвно отпушване на уретера и осигуряване на нормално функциониране на бъбрека, тъй като урината вече се оттича безпрепядствено без да се задържа в него. И тук както при простатните стентове, процедурата е безкръвна, като се използват естествените отвори на тялото, като през пикочния мехур се прониква в уретера до стеснения участък (т.нар. уретероскопия), където се фиксира стента. Метода е подходящ и е добра алтернатива при пациенти или пацинтки, при които оперативното отстраняване на стеснението е невъзможно, противопоказано или пък самата оперативна интервенция е много рискована.

Представяме ви кратък видео клип на процедурата на поставяне на уретерален стент:

Автор на статията: Д-р Васил Василев – Уролог

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал