Епикутанно тестуване на кожата при алергия

контактен алергичен дерматит - тестуванеВ дерматологията се прилага специфичен метод при подозиране на контактен алергичен дерматит наречен епикутанно тестуване. То e различно от прик-теста, който се ползва за диагностика на сенната хрема и който няма стойност при изследване на пациенти с кожна алергия.

Епикутанното тестуване, представено тук е по метода, който се прилага в Специализирана дерматологична практика Дерматологикум. В различните дерматологични медицински центрове може да има някои разлики в ползваните тестове и методиката на работа. В случай, че се подлагате на епикутанно тестуване и имате въпроси, трябва да попитате вашия дерматолог за повече информация и разяснения.

За нуждите на епикутанното тестуване се ползва набор от различни химични субстанции, обединени в серии за тестуване. Най-често се използва Европейската стандартна серия от алергени, придружена от индивидуални алергени, които са подходящи за изследването на конкретния пациент. Всяка от субстанциите наречена алерген се тества, за да се определи най-подходящата концентрация за постигане на точен тестови резултат по отношение на алергичната реакция, без да се предизвиква реакция на дразнене (неалергична реакция).

В някои случаи резултатите могат да бъдат подвеждащи или недостатъчно информативни. Съществува състояние наречено „сърдит гръб” при което всички тестове се позитивират (фалшиво положителен резултат) поради силно обострен дерматит. Възможно е да се наблюдават и фалшиво отрицателни резултати, при които субстанция предизвикваща дерматит, не позитивира теста. Поради тези причини, понякога се налага да се проведат серия от тестове в различни времеви интервали.

Епикутанното тестуване не винаги може да дадете 100% информация за причините на екземата.

Колко са необходимите визити за осъществяване на епикутанно тестуване?

Първата визита в кабинета на дерматолога ще отнеме около 30 минути. Алергените се поставят в много малко количество в алуминиеви или пластмасови камери, които се залепват върху кожата на гърба с помощта на специална хипоалергична лепенка. Камерите с алергените трябва да престоят върху кожата 48 часа и след това се махат от дерматолога.

Втората визита е след два дни (48 часа по-късно), за да се отстранят камерите с  алергените от кожата. Кожата на гърба се маркира със специален маркер, за да се определят местата на които са били разположени алергените и да бъдат видими след махането на камерите.

Тези маркери трябва да посочат точните места на алергените за последното отчитане на теста, 4 дни след първоначалното поставяне на алергените.

Отчитане на резултатите

В дерматологичния кабинет ще се попълни протокол от тестуването на 48-и и 96-и час, като се отчита реакцията на всяко едно от местата на поставяне на алергените.

 • Отрицателна (-)
 • Иритативна реакция (дразнене) (ИР)
 • Неясна (+/-)
 • Слабо положителна (+)
 • Силно положителна (++)
 • Много силно положителна (+++)

Иритативните реакции (ИР) включват зачервяване на кожата на местата на потните жлези, малки пъпчици разположени върху отворите на космените фоликули.

 

 

 

Неясните реакции се проявяват с порозовяване на кожата на мястото на тестовата камера.

 

 

 

 

Слабо положителните реакции се проявяват със слабо надигане на леко зачервената кожа.

 

 

 

 

Силно положителните реакции се представляват от пъпчици и мехури върху зачервена кожа, придружени от сърбеж и парене.

 

 

 

Много силно положителните реакции се проявяват с мехури и разранявания на мястото на поставянето на алергена. Отчитането на реакциите изисква обучение и опит.

 

Важно

 • Не трябва да излагате кожата на гърба си на слънце 4 седмици преди епикутанното тестуване. Ултравиолетовите лъчи потискат имунитета на кожата.
 • Облечете си дреха на която не държите. Маркерите за кожата могат да направят петна върху дрехата.
 • Не плувайте, не търкайте, не правете интензивни физически упражнения, защото камерите с алергените могат да се отлепят.
 • Кожата трябва да бъде суха – не трябва да се мокрите или потите.
 • Ако някой от кожните маркери се е изтрил, помолете свой близък да поднови надписа върху кожата.

Тестуване със собствени материали

Може да се наложи епикутанно тестуване да бъде направено със субстанции и материали от вашето домашно или професионално обкръжение. Може да бъдете помолен да донесете материали и химикали от дома или работното ви място.

 • Материалите трябва да бъдат доставени в лекарската практика предварително, защото може да се наложи да бъдат подготвени за тестуването ако се налага.
 • Необходими са само малки количества.
 • Трябва да означите мострите внимателно с техните търговски и химични наименования. Осигурете ако е възможно етикети със състава на материалите.
 • Осигурете селекция от козметични средства за тестуване, включително лак за нокти, хидратиращи средства, фотопротектори, парфюми. Сапуните не се тестуват, защото оставени върху кожата за два дни винаги предизвикват реакция.
 • Осигурете всички предписани или ползвани по ваша инициатива медикаменти за локално приложение.

Фотоепикутанно тестуване

При някои пациенти се осъществява фото-епикутанно тестуване, тъй като при тях се развива дерматит при контакт с алерген и последващо излагане на слънце (фотоалергична реакция). При този начин на тестуване, подобно на стандартното епикутанно тестуване се нареждат алергени, но след това мястото се облъчва с малка доза ултравиолетова А радиация (UVA).

 

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал