Депресиите – какво е важно да знаем тях!

Произходът на думата „депресия” идва от латинския глагол deprimo – натискам, потискам. Депресията е психично заболяване, което първично засяга емоционалната сфера, т.е. депресираните пациенти имат промяна в емоциите и настроенията.

В ежедневието сме свикнали и много често неправилно употребяваме за себе си или за околните изрази като:

„Депресиран съм… ”,

„Тя/той е в депресия, остави го, ще й/му мине…”,

Мързи го/я…”,

„Стегни се бе човече, нищо ти няма…”.

Но за съжаление, истинската, т.нар. едногенната депресия не минава „просто така”. При нея, нарушенията в емоциите водят до болестни промени в останалите сфери на психичния живот – психомоторика, мислене, воля, внимание.

Колко често се срещат депресиите:

Депресията е сред водещите социално значими болести. Предполага се, че поради различни причини –  късно разпознаване на депресивните симптоми, закъсняла консултация със специалист психиатър, отложено във времето лечение и неправилен терапевтичен  план  ще поставят депресията като втора водеща причина за инвалидизация през 2010 г. Diagnosis and management of depression in primary care: a clinical update and review. Remick RA. Canadian Medical Association Journal, 2002 Nov 26;167(11):1253-60

За Европа на 1000 души се падат приблизително 9, които страдат от депресия. Depressive disorders in Europe: prevalence figures from the ODIN study, Ayuso-Mateos et. al. The British Journal of Psychiatry (2001) 179: 308-316

Пожизненият риск за всеки един от нас да заболее от депресия е 15%, като за жените рискът е по-висок 25%. Depression, Clinical Knowledge Summaries (February 2010). Депресиите засягат хора в различни възрасти като най-често началото на заболяването е във възрастта 24-35 години с тенденция към подмладяване. При 40% от пациентите с депресия първият депресивен епизод е преди 25-годишна възраст.

Депресията е  по-често срещана е при жените (мъже:жени – 1:2).

Какви са симптоми при депресия:

При поставяне на диагноза в България работим с критериите на Международната класификация на болестите и нейната 10-та ревизия, т. нар. МКБ – 10.

По тези критерии,  за да се постави диагноза Депресия или Депресивен епизод следва пациентът да се представя със следните симптоми:

Три са основните, т.нар. осеви симптоми за поставяне на диагноза:

 • потиснато настроение

„Чувствам се тъжен…”, „потиснат съм…”, „мъчно ми е…”, „плаче ми се непрекъснато…”, „сутрин ми е най-тежко…”

 • загуба на интереси и загуба на способността за изживяване на удоволствие и радост

„Не ми се занимава с нищо…”, „не мога да се радвам с приятелите и с близките си…”, „не мога да се усмихна…”, „нямам желание да правя нещата както преди… ”, „нищо не ме радва…”

 • повишена уморяемост и спад на активността

„Събуждам се уморен…”, „отпаднал съм през целия ден…”, „не се справям с работата както преди…”, „не мога да изчистя вкъщи, всичко съм оставила така…”, “нямам сили да сготвя…”

Допълнителните симптоми са:

 • психомоторна забавеност или ажитираност

Близките описват пациента като общо по-бавен, муден, лежи или стои със сключени пред тялото ръце, говори тихо, монотонно, „без сила в гласа”, налага се да повтаря казаното, придвижва се бавно, с приведени рамена, главата е наведена, „все гледа надолу към  пода”.

или

Пациентът е необичайно раздвижен, със суетливи движения, непрекъснато докосва тялото си, на моменти трудно седи в покой, речта е леко ускорена, накъсана, пациентът трудно изказва изреченията, обичайно използва едни и същи фрази, вайка се, разплаква се по незначителни поводи.

 • трудности в концентрацията

„Понякога се налага да прочитам едно изречение по два пъти…”, ”налага се да полагам допълнителни усилия, за да следя филм, новините или обикновен разговор…”, „не успявам да прочета надписите, когато гледам непреведен филм… ”, „всичко просто минава покрай мен…”, „забравям повече от обикновено…”

 • загуба на апетит или увеличен апетит

„Храната е станала безвкусна…”, „насила ям…”, „добре, че са близките, за да ме карат да се храня…”, „отслабнал съм с около 3-4 килограма през последния месец… ”

или

„Не мога да се спра да се ям…”, „искам да ям и това е по-силно от мен, не мога да му се противопоставя…”, „напълнял/а съм… ”

 • нарушения в съня – увеличение или намаляване на продължителността на съня

„Будя се към  4-5 часа сутринта и не мога да заспя след това…”, „появиха се кошмарни сънища…”, „трудно заспивам…”, „изобщо не мога за спя…”

или

„Спя много повече от обичайното за мен…”, „постоянно ми се спи…”

 • понижена себеоценка, загуба на увереност и самочувствие

„За нищо не ставам…”, „пълен провал съм…”, „няма да се справя отново…”, „няма да успея…”

 • чувство на вина и самообвинения

„Аз съм виновен/виновна за…”, „аз съм в тежест на всичките си близки…”, „преча на околните…”, „отново съм объркал/а нещата…”, „всички и всичко провалих…”

 • песимистични мисли за бъдещето

„Няма да се оправя…”, „всичко ще се провали…” „болестта ми е нелечима…”, „обречен/а съм…”, „нищо добро не очаква и мен и близките ми…”

 • суицидни мисли и намерения

„По-добре да ме няма…”, „искам да съм мъртъв/мъртва”, „постоянно мисля за смъртта, за своето погребение…”, „смятам да сложа край на тази мъка…”, „мисля да освободя всички от себе си…”, „без мен на близките ще им е по-добре…”

ИЗВЪРШЕН ОПИТ ЗА САМОУБИЙСТВО!!!

 • загуба на либидо

Критерии за поставяне на диагноза депресия:

Критериите за поставяне на диагноза включват броя симптоми, вида им, интензивността и продължителността на проява.

Диагноза Депресивен епизод се поставя при наличие на два от трите основни симптоми и два от допълнителните симптоми, които са с продължителност най-малко 2 седмици.

В американската класификация на болестите голямо значение  за оценка на тежестта депресивната симптоматика има нивото на социално функциониране.

Очакваме Вашите допълнителни въпроси по темата!

Автор на статията:

Д-р П. Терзииванова

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал