Грижи за сухата кожа

Сухата и сърбяща кожа е ежедневен проблем в лекарската практика.

Причините  за  неприятното страдание са много.

На първо място са проявите на атопичен дерматит, популярни още като детска  екзема, а при възрастните като невродермит.

При по-голям процент от случаите началните прояви на атопичен дерматит са още в първата година от живота и се изявяват със суха кожа и десквамация. Най-често се засягат лицето, флексорните повърхности на крайниците, тялото. Кожата е суха, сърбяща, на места с пигментации  и  изразен кожен релеф –лихенификация.

Страданието е проявено и с много силен, често и  пристъпен сърбеж, който води до  неконтролирано разчесване и съответно до вторична бактериална инфекция.

Контролирането на проявите на атопичния дерматит са насочени към подържане  на водно-липидната бариера на кожата и откриване и избягване на провокиращите фактори.

Грижите  за чувствителната кожа започват с измиващите средства.На пазара се предлагат масла за измиване и специални сапуни – синдети, които предотвратяват изсушаването и дразненето на кожата.

Следващата стъпка е използването на емолиенти.

Емолиентите са овлажнители, специално разработени за сухата и сърбяща кожа,  които я запазват  мека, влажна и еластична.  Емолиентите се различават от козметичните лосиони за тяло или кремовете по това, че обикновено съдържат по-малко дразнещи кожата съставки като ароматизатори и консерванти. Те могат да бъдат представени под различни форми – като унгвенти, кремове, лосиони, гелове и заместители на сапун.

Защо омекотителите са от критично значение за цялостното лечение

на екземата?

• Прекъсване на цикъла сърбеж – разчесване.

• Намаляване или предотвратяване на пристъпите.

• Намаляване необходимостта от активно лечение.

 

Кремът Lipobase® е омекотител (емолиент), съдържащ 70% масла и 30% вода. Представлява идеално омекотяващо средство за ежедневна употреба при случаи на изсушаване на кожата при атопичен дерматит, контактен дерматит,  себореен дерматит  и други състояния със суха,  десквамирана  и сърбяща кожа. Омекотителите (емолиенти) са необходими, тъй-като те предотвратяват изсъхването на кожата чрез образуване на покритие или преграда върху нея, по този начин ограничават загубата на вода. Иначе казано – добавянето на вода отвън не е решение.  Решението е предотвратяване загубата на вода. Високото водно съдържание в един крем води до допълнително изпаряване и загуба на вода от кожата.

Каква е разликата между Lipobase® и обикновените омекотители и овлажняващи кремове?

Обикновените овлажняващи кремове са с 30% съдържание на масла, докато Lipobase® е единственият крем със 70% съдържание на масла.

Овлажняващите свойства на омекотителите зависят от съдържанието на масла в крема, а козметичните- от съдържанието на вода.

 

Колкото един крем е с по-високо водно съдържание, толкова по-добри са неговите козметични свойства и се възприема по-добре от пациентите. Колкото по-високо е съдържанието на масла в емолиента, толкова по-добри са неговите овлажняващи свойства (кожата се хидратира чрез предотвратяване на загубата на вода през нея, а не чрез въвеждане на вода отвън). При високо съдържание на масла обаче, омекотителите се усещат мазни, лепкави.

При Lipobase®  добрите козметични свойства и отличната възприемчивост от пациента са постигнати благодарение на технологията на диспергиране на мастните капчици във по-малкото водно съдържание, за разлика от мехлемите, където водата се диспергира в маслото. Това придава на Lipobase®  козметичните свойства на крем.

 

Lipobase: Активна роля в лечението на възпалителни дерматози

• Рехидратира кожата и възстановява нарушената бариерна функция.

• Заглажда и омекотява грубата, лющеща се кожа.

• Подобрява защитата на пациентите с екзема срещу дразнители и алергени.

• Намалява шанса от рецедив на екземата.

• Не съдържа консерванти, ароматизатори и оцветители (спомага за неговата хипоалергенност).

 

Lipobase: Най-подходящ за:

• Предпазване и грижа за суха и чувствителна кожа.

• Екзема- в острите фази като допълнение към основното лечение. Намалява нуждата

от стероиди.

• Лющещи се псориатични участъщи.

• Поддържащо лечение в междупристъпния период при пациенти с екзема и псориазис.

• Хора, чиято кожа е изложена на дразнители (детергенти, химикали, външни фактори

на средата).

Как да се използва Липобаза®?

• Минималната употреба е два пъти дневно (най-добре да се нанася 3 до 4 пъти дневно).

• Особено след баня, върху влажна кожа по цялото тяло.

• Да се използват големи количества. Няма опасност от предозиране.

• В периоди на пристъпи(обостряния) нормализира хидратирането на кожата.

• По време на ремисия поддържа нормалното хидратиране на кожата.

 

Емолиентите позволяват и паралелна   употреба с локални  продукти за активно лечение.

Правилната употреба  и  редовното нанасяне на емолиенти  , съчетано при нужда с активна локална  и системна терапия, хигиенно диетичен режим и  фотопротекция са  в основата на  лечението и подържането на атопичната кожа  и  осигуряване  на качество на живот на пациентите.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал