Възпалителни заболявания на пениса

Най-честите възпалителни заболявания на пениса са: баланит, постит и баланопостит.
Възпалителният процес на главата и препуциума на половия член се нарича баланопостит. Ако е засегната само главичката – това е баланит, а при засегнат препуциум – постит.

Клинична изява
Баланитът предизвиква зачервяване и сърбеж на главата на пениса. Страданието засяга около 4% от момчетата в предучилищна възраст, но се проявява и при по-възрастни мъже. Различни причинители могат да доведат до това възпаление, но най-честият е гъбичката Candida Albicans. По главичката се появяват малки червени точици, а под препуциума се събира смегма. Препоръчва се незабавно изследване на урината, за да бъде изключен диабет, чийто първи симптом може да бъде баланитът. В някои случаи баланитът може да се дължи на алергия към перилни препарати или просто на протриване, най- често при по-груб сексуален контакт.

Лечение
В по-леките случаи промивките със соден разтвор два пъти/дневно бързо ликвидират симптомите. При по-упоритите случаи или при доказани бактериални причинители, се прилагат съответни дерматични антибиотични кремове. При изолиране на гьбички, намазването е с противогъбични препарати. При поява на тежка форма със силно подуване на препуциума или с чести рецидиви се налага извършване на циркумцизия (обрязване).
Профилактиката на баланита се изразява главно с поддържане лобра лична хигиена.

Leave a Comment

Създател на сайта: Д-р Васил Василев - Уролог | в партньорство с Urology.bg - Българският Урологичен Портал